Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens kritisch over ‘afpak’ voorstel | “AP kritisch over voorstel afpakken ‘criminele’ goederen van mensen die niet veroordeeld zijn”

Nadat eerder de Raad voor de Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten kritisch waren over het ‘afpak’ voorstel van de minister van Veiligheid, uitte ook de Autoriteit Persoonsgegevens ernstige bezwaren tegen het voorstel. Lees het nieuwsbericht: AP kritisch over … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

EDPB and EDPS: The EU’s Data Act: data protection must prevail to empower data subjects

On 5 May the European Data Protection Supervisor (EDPS) and the European Data Protection Board (EDPB) published their Joint Opinion  on the proposed Data Act, read also the press release. The Data Act covers both private and public sector and aims … Lees verder

Geplaatst in English - posts in English on this blog, Europa, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Banken als vaststellers van Amerikaanse nationaliteit | ongewenst gevolg van FATCA/CBT

Een bijzonder fenomeen in het kader van FATCA is dat banken moeten vaststellen of hun klanten de Amerikaanse nationaliteit hebben. Een Nederlander (‘de verzoeker’) diende een handhavingsverzoek in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat hij van mening was dat zijn … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Het datalek van Bureau Financieel Toezicht | AVG

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) [1], toezichthouder van de deurwaarders, beging een ernstige fout door een niet-geanonimiseerde uitspraak van de kamer voor gerechtsdeurwaarders en de daarbij behorende aanbiedingsbrief aan een journalist te geven. Het deurwaarderskantoor waarop de uitspraak betrekking had, … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Toezichthouders pleiten voor betere voorlichting over online gebruik van gegevens van internetgebruikers | Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) | AVG

Op het gebied van het verzamelen en verspreiden van persoonsgegevens via digitale weg leven we nog in het Wilde Westen. Grote partijen graaien er lustig op los en via legale en illegale weg lekken overal gegevens weg. Een aantal Nederlandse … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

‘Analyse: witwascontrole verzandt in jacht op kruimeldieven’ | Wwft

In De Telegraaf van 22 februari jl. verscheen een kritisch artikel van Bart Mos, ‘Analyse: witwascontrole verzandt in jacht op kruimeldieven’ (betaalmuur). Intro: De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich grote zorgen over het monster dat er bij banken gecreëerd is … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Klacht van stichting over ubo-onderzoek door bank | Wwft

Uit beantwoording door de minister van Financiën van een brief van een stichting over het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft door een bank, kan worden opgemaakt waar not-for-profit organisaties tegen aan lopen. Een stichting (Stichting Kwaliteitsteam Buytenpark) beklaagde zich … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Stichting en vereniging | Tags: , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuwe richtlijnen European Data Protection Board over het AVG-inzagerecht

De European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsverband van de privacy-toezichthouders in de EU, heeft nieuwe ontwerp-richtlijnen (pdf, Engelstalig) vastgesteld over het recht op inzage op grond van de AVG. De bedoeling is dat de richtlijnen organisaties kunnen helpen om … Lees verder

Geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Autoriteit Persoonsgegevens verzoekt overheid de eigen registers beter af te schermen ter voorkoming van misbruik

Het is hoog tijd dat de rijksoverheid minder naïef wordt inzake misbruik van openbare registers die dateren uit de pre-digitale tijd, zoals het handelsregister en het kadaster. Gelukkig is dat bekend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Vandaag publiceerde de AP … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Cross-sectorale zwarte lijst van het bedrijfsleven morgenochtend in commissie Tweede Kamer

Zwarte lijsten van criminele en vermoedelijke boeven kennen we al, zoals de zwarte lijsten in de financiële sector. Zonder dat de media er aandacht aan geven, staat de ultieme Zwarte Lijst van Nederland morgenochtend op de agenda van een commissie … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Strafrecht | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen