Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Het bancair sleepnet tijdens vergaderingen van de commissie Financiën van de Tweede Kamer | Wwft

Vandaag vonden drie vergaderingen plaats van de commissie Financiën met het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen als onderwerp: De ‘wetenschapstoets’ (aankondiging), ik schreef een commentaar op het stuk van de twee wetenschappers, de vergadering kan worden terug gekeken. Technische briefing … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Conferentie financiële privacy ECP en Privacy First | Wwft, bancair sleepnet, digitale euro

Vandaag vond de conferentie over financiële privacy door ECP en Privacy First plaats die ik eerder aankondigde (1, 2). Tijdens de conferentie kwamen de schaduwkanten van de witwasbestrijding door banken uitgebreid aan de orde, onder meer in een gesprek met … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Bancair sleepnet, navraagplicht: de position papers voor het rondetafel gesprek | plan van aanpak witwassen, Wwft

Morgen is het rondetafelgesprek over het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat grondrechten schendende bepalingen zal bevatten (bancair sleepnet, navraagplicht), zie mijn eerdere artikelen. Ophef over de position paper van de Autoriteit Persoonsgegevens Helaas is er voor de rondetafel geen … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Plan van aanpak witwassen op de agenda van de commissie Financiën van 26 januari a.s. | bancair sleepnet, navraagplicht, Wwft

Zo even publiceerde ik een bericht over de ‘wetenschapstoets’ die op 26 januari door de commissie Financiën van de Tweede Kamer wordt besproken van 12:45 – 13:45 uur. Advies Raad van State Eveneens op die dag, van 14:00 – 15:00 … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Raad van State beschermt accountants tegen binair denken van de Nederlandse wetgever | Wta, Wab

Begin december werd een interessant advies van de Afdeling advisering van de Raad van State over een wetsvoorstel inzake accountants bekend gemaakt. In dat advies worden kritische noten geplaatst bij de kwaliteitsillusies van het kabinet en de Commissie toekomst accountancysector. … Lees verder

Geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Samenwerking DNB en Autoriteit Persoonsgegevens | AVG

De Nederlandsche Bank (DNB) maakte bekend meer te gaan samenwerken met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit staat in het bericht van DNB, Intensievere samenwerking DNB en de Autoriteit Persoonsgegevens. Die samenwerking is van belang omdat ondernemingen onder toezicht van DNB … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Kritiek Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State op wetsvoorstel aanpak radicalisering

Het wetsvoorstel inzake gegevensverwerking ten behoeve van de aanpak van radicalisering heeft tot flink kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State geleid, lees security.nl: Autoriteit Persoonsgegevens en RvS kritisch over wetsvoorstel aanpak radicalisering. Net als bij de misdaadbestrijding … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Nederlands kabinet zet financiële surveillance door de banken in een wet | bancair sleepnet | wetsvoorstel plan van aanpak witwassen | Wwft

Terwijl de ergernis bij burgers, bedrijven en organisaties over het optreden van banken stijgt, dient het Nederlandse kabinet als eerste in Europa een wetsvoorstel in dat financiële surveillance door betaalinstellingen zoals banken mogelijk zal gaan maken. Nederland loopt daarmee voorop … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Is ‘gerechtvaardigd belang’ dé mogelijkheid voor marketeers om onder de AVG uit te komen? [2] | AVG

Eerder meldde ik dat de Amsterdamse rechtbank aan het Europese Hof van Justitie een oordeel heeft gevraagd over gerechtvaardigd belang bij marketing. Inmiddels heeft deze rechtbank dat eveneens gedaan in de tennisbond-zaak, lees de tussenuitspraak. Het geschil: ledengegevens gaan zonder … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Autoriteit Persoonsgegevens niet akkoord met naming & shaming accountants

De Autoriteit Persoonsgegevens maakte op 4 oktober bekend dat beoordelingen van individuele accountants niet zomaar mogen worden gepubliceerd:   AP: beoordelingen individuele accountants mogen niet zomaar worden gepubliceerd Persbericht 4 oktober 2022 Categorie: Financiële ondernemingen Persoonsgegevens op internet Verstrekken van … Lees verder

Geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen