Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Cross-sectorale zwarte lijst van het bedrijfsleven morgenochtend in commissie Tweede Kamer

Zwarte lijsten van criminele en vermoedelijke boeven kennen we al, zoals de zwarte lijsten in de financiële sector. Zonder dat de media er aandacht aan geven, staat de ultieme Zwarte Lijst van Nederland morgenochtend op de agenda van een commissie … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Strafrecht | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Haastige spoed is zelden goed voor de rechtsstaat | Februari over gevaarlijke cirkels

Maxim Februari publiceerde vandaag bij het NRC het artikel Haastige spoed is zelden goed voor de rechtsstaat. Hij signaleert de gevaren van een overheid die te snel wil gaan: We hebben haast. Er is corona, klimaatcrisis, cyberoorlog, en dus moeten … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Worstelen met ICS over heridentificatie | Wwft

Op dit blog besteed ik aandacht aan de heridentificatiepraktijken van financiële instellingen. Uit het leven gegrepen is onderstaand bericht dat ik kreeg van een lezer. Kenmerkend: De klant mag de kopie van het identiteitsbewijs niet van een merk voorzien. Er … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | 2 reacties

Voor de dichte deur van de Autoriteit Persoonsgegevens | rapport Nationale Ombudsman

De Nationale Ombudsman publiceerde gisteren de uitkomsten van het onderzoek naar het functioneren van de Autoriteit Persoonsgegevens. Lees het bericht Veel burgers voor een dichte deur bij Autoriteit Persoonsgegevens en het rapport ‘Voor een dichte deur’. De Ombudsman vat de … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Offensief tegen kritiek Autoriteit Persoonsgegevens op gegevensdelingswet | WGS, Wwft

In de misdaadbestrijding kennen we diverse thema’s die misdaadbestrijders en grondrechtenvoorvechters al lange tijd verdeeld houden, zoals encryptie [1] en gegevensbescherming. Op vele terreinen worden steeds meer gegevens ten behoeve van de misdaadbestrijding uitgewisseld, zowel binnen de overheid als tussen … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Zwarte lijsten: nog steeds hangt CIFAS boven de markt | gegevensuitwisseling misdaadbestrijding, Wwft, WGS

Al eerder schreef ik over de ongezonde belangstelling bij de Tweede Kamer voor de Engelse zwarte lijst van fraudeurs, CIFAS of Cifas. Die belangstelling lijkt er nog steeds te zijn, want het fenomeen staat weer op de agenda, op 13 … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Strafrecht | Tags: , , , , , , , , , | 1 reactie

AAA is invited by the Autoriteit Persoonsgegevens to explain their arguments | FATCA, GDPR

The European organisation for accidental Americans, l’Association des Américains Accidentels (AAA) has been invited by the Dutch GDPR supervisor to explain their arguments. On linkedin their president Fabien Lehagre writes: Following the complaint filed by the Association des Américains Accidentels … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, English - posts in English on this blog, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

NCTV krijgt datagraaiwet in plaats van standje

Nederland kent een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die recent heeft laten blijken zich niets van grondrechten en rechtsstatelijke principes aan willen te trekken. Hoogst merkwaardig is dat het ministerie van Veiligheid er niet voor kiest het NCTV af … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

De met vuur spelende data-uitwisselaars van de rijksoverheid | WGS, Wwft

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onlangs een vernietigend advies over de ‘Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden‘ (WGS) uitgebracht, een wet die tot doel heeft dat overheden en bedrijven meer informatie kunnen uitwisselen ten behoeve van de misdaadbestrijding. Ben van der Burg publiceerde … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Transavia krijgt fikse boete wegens ernstige datalekken | AVG

Al eerder constateerde ik dat mensen in de luchtvaart enorme cybersecurity risico’s lopen, aangezien luchtvaartondernemingen enorme hoeveelheden persoonsgegevens verwerken, onder meer vanwege misdaadopsporingsverplichtingen. Keer op keer worden ernstige datalekken bekend, vliegen is uit oogpunt van gegevensbescherming een gevaarlijke bezigheid! Dit … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen