Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Heridentificatie bij financiële instellingen | Radar

Het onderwerp heridentificatie door financiële instellingen volg ik met grote aandacht. Onder meer heb ik uitgelegd waarom heridentificatie niet nodig is op grond van de witwasbestrijdingswet Wwft, al doen financiële instellingen het voorkomen dat dit anders is. Artikel Radar Er … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | 1 reactie

Het ene datalek na het andere – wie beschermt de burger? | AVG

Er is een tsunami van datalekken aan de gang en toch lijkt er niets te gebeuren. De databeschermingstoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft onvoldoende middelen om krachtig tegen de inbreuken op te treden. Zijn de burgers vogelvrij? Het lijkt er wel … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Het centrale aandeelhoudersregister van het notariaat en de AVG

Op de site van notarissenorganisatie KNB stond in mei 2019 het bericht Wat vindt u daar nu van? CAHR voldoet niet aan privacywet, UBO-register wel? over de beoordeling door de Autoriteit Persoonsgegevens van het centrale register dat door de KNB … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, overheidsregister van aandeelhouders, Ubo-register | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Ook voor banken gelden de databeschermingsregels van de AVG

Hoewel ik soms de indruk krijg dat banken veronderstellen dat de verplichtingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet voor hen gelden, is dat wel degelijk het geval. In Spanje werd dat door de privacy-toezichthouder (Agencia Española de Protección de … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Op zoek naar hapklare brokken voor de surveillance-systemen van de banken | Nota Tweede Kamer over nieuwe witwasbestrijdingsregelgeving

Witwasbestrijdingswatchers zijn gewend aan het eenvormige proza over witwasbestrijding zoals wordt geproduceerd door het Ministerie van Financiën, dat vanwege de discriminatoire praktijken eigenlijk het Ministerie van Discriminatie zou moeten heten. Ongestoord door de toeslagenaffaire gaat dat ministerie, daarin gesteund door … Lees verder

Geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Accidental Americans in Nederland behouden in 2021 bankrekening (en voor de rest zijn ze vogelvrij) | FATCA

Vandaag zijn antwoorden op kamervragen over FATCA en de Accidental Americans bekend gemaakt. De strekking daarvan is hetzelfde als we al in andere antwoorden van het Ministerie van Financiën zagen: Citizen Based Taxation wordt niet ter discussie gesteld (onder meer … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Overheid krijgt databescherming niet voor elkaar | AVG

Het schandaal van het datalek van de GGD-gegevens illustreert dat de Nederlandse overheid nog steeds in het digitale kleuterstadium verkeert als het om cybersecurity gaat. (En mogelijk is het in de private sector niet veel beter.)   Security by Design, … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

AVG en Brexit

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de AVG-gevolgen van Brexit bekend gemaakt: Brexit De brexit heeft gevolgen voor alle organisaties in de EU die persoonsgegevens doorgeven aan organisaties in het Verenigd Koninkrijk (VK). Tot en met 31 december 2020 zit het Verenigd … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Het verschil tussen Google en Apple | persoonsgegevens in apps

Niet alleen de Autoriteit Persoonsgegevens bemoeit zich met persoonsgegevens. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet dat, zo blijkt uit het bericht Apple informeert consumenten in appstore over datagebruik apps na oproep toezichthouders. In dit nieuwsbericht schrijft de ACM … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Consultatie over verwerking persoonsgegevens verkeersongevallenregistratie

In het kader van de bevordering van de verkeersveiligheid verwerkt de overheid in de verkeersongevallenregistratie persoonsgegevens met een relatie met het verkeer. Onlangs is een internetconsultatie gestart waarin de verkeersongevallenregistratie een van de onderwerpen is. In het voorstel wordt een … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen