Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Op zoek naar hapklare brokken voor de surveillance-systemen van de banken | Nota Tweede Kamer over nieuwe witwasbestrijdingsregelgeving

Witwasbestrijdingswatchers zijn gewend aan het eenvormige proza over witwasbestrijding zoals wordt geproduceerd door het Ministerie van Financiën, dat vanwege de discriminatoire praktijken eigenlijk het Ministerie van Discriminatie zou moeten heten. Ongestoord door de toeslagenaffaire gaat dat ministerie, daarin gesteund door … Lees verder

Geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Accidental Americans in Nederland behouden in 2021 bankrekening (en voor de rest zijn ze vogelvrij) | FATCA

Vandaag zijn antwoorden op kamervragen over FATCA en de Accidental Americans bekend gemaakt. De strekking daarvan is hetzelfde als we al in andere antwoorden van het Ministerie van Financiën zagen: Citizen Based Taxation wordt niet ter discussie gesteld (onder meer … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Overheid krijgt databescherming niet voor elkaar | AVG

Het schandaal van het datalek van de GGD-gegevens illustreert dat de Nederlandse overheid nog steeds in het digitale kleuterstadium verkeert als het om cybersecurity gaat. (En mogelijk is het in de private sector niet veel beter.)   Security by Design, … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

AVG en Brexit

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de AVG-gevolgen van Brexit bekend gemaakt: Brexit De brexit heeft gevolgen voor alle organisaties in de EU die persoonsgegevens doorgeven aan organisaties in het Verenigd Koninkrijk (VK). Tot en met 31 december 2020 zit het Verenigd … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Het verschil tussen Google en Apple | persoonsgegevens in apps

Niet alleen de Autoriteit Persoonsgegevens bemoeit zich met persoonsgegevens. Ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet dat, zo blijkt uit het bericht Apple informeert consumenten in appstore over datagebruik apps na oproep toezichthouders. In dit nieuwsbericht schrijft de ACM … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Consultatie over verwerking persoonsgegevens verkeersongevallenregistratie

In het kader van de bevordering van de verkeersveiligheid verwerkt de overheid in de verkeersongevallenregistratie persoonsgegevens met een relatie met het verkeer. Onlangs is een internetconsultatie gestart waarin de verkeersongevallenregistratie een van de onderwerpen is. In het voorstel wordt een … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

De stand van zaken AVG in vaste commissie Tweede Kamer

Op 19 november jl. was er een interessant rondetafelgesprek bij de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer over de stand van zaken rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Er kan worden gekeken, via Debat Gemist. En … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Kabinet is niet bereid adequate maatregelen te nemen tegen cybersecurity-risico’s van kwantumtechnologie

Terwijl de risico’s voor burgers en organisaties als gevolg van de groeiende mogelijkheden van IT groeien, neemt het kabinet geen adequate maatregelen en laat het nemen van maatregelen aan burgers en organisaties over. Dat blijkt niet alleen uit het te … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Databescherming in corona-tijden | interview met bestuursleden Autoriteit Persoonsgegevens

In het Tijdschrift voor Toezicht verscheen een interview met twee leden van het bestuur van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het geeft een beeld van de onderwerpen waarmee deze toezichthouder bezig is. Het artikel kan als pdf-bestand worden gedownload.

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , | Een reactie plaatsen

Digitale platformen gaan net als werkgevers gegevens aan de Belastingdienst leveren

Op dit moment zijn werkgevers en banken belangrijke leveranciers van persoonsgegevens aan de Belastingdienst. Daar zullen straks digitale platformen bij komen, zo kan uit een beschrijving van Europese voornemens in een BNC-fiche worden afgeleid. Renseigneringsplicht Uit het BNC-fiche blijkt dat … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | 2 reacties