Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Voorstel Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn ingediend

Op 2 juli is het voorstel voor de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn aan de Tweede Kamer aangeboden. Meer informatie: Aankondiging aanbiedingsbrief (html) Aanbiedingsbrief (pdf) Voorstel (pdf) Memorie van toelichting (pdf) Advies Raad van State (pdf) Advies Autoriteit Persoonsgegevens (pdf)  

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Banken mogen betaalgegevens niet zomaar gebruiken voor reclame | AP

Banken zitten op goud, met de persoonsgegevens in het betalingsverkeer. Zij willen deze gegevens graag gebruiken voor reclame. Onlangs kwam ING in het nieuws, deze bank had besloten om het betalingsverkeer van alle klanten te analyseren en de klanten op … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Ongevraagde e-mail van de overheid | voorstel Wet elektronische publicaties

Op 11 juni jl. is het voorstel voor de Wet elektronische publicaties bij de Tweede Kamer ingediend. In het voorstel is een artikel over ongevraagde elektronische communicatie met de burger opgenomen, dat als volgt luidt: Artikel 20 1. Onze Minister … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Open banking als alibi voor datagraaien | PSD2

Banken willen graag hetzelfde domein betreden als de huidige datagraaiende internetgiganten, zoals Facebook en Google. Dat is na te lezen in een promotieverhaal door een – aan de naam te zien Spaanse – bankier in NYT van 3 juni jl.: … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Handel in persoonsgegevens via Kamer van Koophandel aan banden?

Het handelsregister van de Kamer van Koophandel is een belangrijke leverancier van persoonsgegevens en andere bedrijfsgegevens aan grote datahandelaren, zoals Company Info, Dun & Bradstreet en Graydon. Die gegevens uit het handelsregister komen ook bij belangrijke adtech partijen terecht, zoals … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Rechtspersonenrecht | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Bureau Kredietregistratie is niet transparant

Eerder besteedde ik aandacht aan een bijzondere datahandelaar, het Bureau Kredietregistratie (BKR), een stichting, opgericht door financiële instellingen met een monopoliepositie. BKR moet zich aan de privacywetgeving houden. Uit recente berichten blijkt dat BKR de gang van zaken rondom inzage … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

De sensor samenleving | dashcams bodycams biomonitoring drones

Één van de onomkeerbare trends in de digitalisering is dat iedereen elkaar gaat filmen. Burgers filmen hun omgeving met slimme deurbellen. Op de autoweg filmen zij het verkeer met dashcams. Of de privacy regels van de AVG de mens daartegen … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

FSC dringt aan op uitwisseling klantgegevens tussen banken in het kader van de witwasbestrijding | Wwft

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een overleg van AFM, DNB en het ministerie van Financiën, is van mening dat banken en andere financiële instellingen klantgegevens moeten kunnen uitwisselen in het kader van de witwasbestrijding. Dat blijkt uit het bericht dat op … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Harde Brexit en de AVG | informatie Autoriteit Persoonsgegevens en EDPB

Nu er een ‘harde’ Brexit aan lijkt te komen, heeft dat belangrijke gevolgen. VK wordt ‘derde land’ Gevolg van een harde Brexit is dat het Verenigd Koninkrijk (VK) een ‘derde land’ is in de zin van de AVG. Dit betekent … Lees verder

Geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

PSD2 in werking getreden | zorgen blijven

Op 19 februari jl. werd bekend gemaakt dat PSD2 in Nederland in werking is getreden, behoudens artikel III, onderdeel J van de wet, dat artikel treedt (samen met artikel I, onderdelen E en F, van het Implementatiebesluit herziene richtlijn betaaldiensten) … Lees verder

Geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen