Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Vragen van de Tweede Kamer over de rol van ondernemers in de criminaliteitsbestrijding | Wwft

Op 29 augustus 2019 werd het verslag inzake het wetsvoorstel Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn bekend gemaakt. In het verslag passeren een groot aantal criminaliteitsbestrijdingsonderwerpen de revue. Hierna volgt een greep uit de vragen en opmerkingen van leden van de Tweede … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Handel in persoonsgegevens door energieverkopers

Eerder kwamen energiebedrijven al in het nieuws wegens een enorm datalek. In oktober 2016 schreef ik er over. Deze bedrijven hebben hun zaken nog steeds niet op orde, zo blijkt uit berichten op 17 augustus jl. Het Parool, Gevoelige persoonsgegevens … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Datalekken kentekenregister | ontvangers van persoonsgegevens, AVG

Eerder schreef ik over datalekken bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en over de vragen die leden van de Tweede Kamer stelden. Op 14 augustus jl. zijn die vragen door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat beantwoord. Er blijkt … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Wet verwijzingsportaal bankgegevens [2]

Begin juli schreef ik over het Verwijzingsportaal Bankgegevens, naar aanleiding van de informatie over het IT-project. Het wetsvoorstel over het portaal is inmiddels bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel voor de Wet verwijzingsportaal bankgegevens houdt nog geen rekening met … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Verwijzingsportaal Bankgegevens | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Banken krijgen opsporingsinformatie | Serious Crime Taskforce en Terrorismefinanciering Taskforce

De centrale rol die banken spelen in de opsporing van criminaliteit, blijkt uit de twee convenanten die de vier Nederlandse grootbanken en een grote verzekeraar hebben gesloten met Openbaar Ministerie, politie, FIU-Nederland en de FIOD. Aan een van de convenanten … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

RDW datalek – welk staartje krijgt dit muisje

Het ernstigste overheidsdatalek van de afgelopen tijd is ongetwijfeld het op 24 juli jl. door RTL bekend gemaakte datalek bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Inmiddels hebben leden van de Tweede Kamer vragen gesteld over dit datalek. Onder meer … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Voorstel Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn ingediend

Op 2 juli is het voorstel voor de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn aan de Tweede Kamer aangeboden. Meer informatie: Aankondiging aanbiedingsbrief (html) Aanbiedingsbrief (pdf) Voorstel (pdf) Memorie van toelichting (pdf) Advies Raad van State (pdf) Advies Autoriteit Persoonsgegevens (pdf)  

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Banken mogen betaalgegevens niet zomaar gebruiken voor reclame | AP

Banken zitten op goud, met de persoonsgegevens in het betalingsverkeer. Zij willen deze gegevens graag gebruiken voor reclame. Onlangs kwam ING in het nieuws, deze bank had besloten om het betalingsverkeer van alle klanten te analyseren en de klanten op … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Ongevraagde e-mail van de overheid | voorstel Wet elektronische publicaties

Op 11 juni jl. is het voorstel voor de Wet elektronische publicaties bij de Tweede Kamer ingediend. In het voorstel is een artikel over ongevraagde elektronische communicatie met de burger opgenomen, dat als volgt luidt: Artikel 20 1. Onze Minister … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Open banking als alibi voor datagraaien | PSD2

Banken willen graag hetzelfde domein betreden als de huidige datagraaiende internetgiganten, zoals Facebook en Google. Dat is na te lezen in een promotieverhaal door een – aan de naam te zien Spaanse – bankier in NYT van 3 juni jl.: … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen