Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Vereniging van Accidental Americans dient handhavingsverzoek in bij Autoriteit Persoonsgegevens | FATCA, AVG

De vereniging van Accidental Americans (AAA) liet vandaag weten een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Persoonsgegevens te hebben ingediend. Doel is dat de Nederlandse belastingdienst stopt met het doorgeven aan de VS van persoonsgegevens van Nederlandse burgers. Op twitter schreef AAA: … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Officiële bekendmaking zwarte lijsten protocol financiële sector | PIFI

Op 20 augustus maakte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) officieel bekend dat het nieuwe Protocol Incidentenwaarschuwings­systeem Financiële Instellingen (PIFI) officieel is goedgekeurd, na een jarenlange voorbereiding. Dat de financiële instellingen er dit jaar eindelijk uit zijn gekomen met de AP, werd … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | 1 reactie

Andere omgang met persoonsgegevens in het handelsregister nodig | zzp-advies Autoriteit Persoonsgegevens

De openbare registers die wij in Nederland kennen – zoals het handelsregister en het kadaster – dateren uit een pre-digitale tijd. Toen was het risico dat advertentiebedrijven, datahandelaren, trollen, criminelen en burgerrechercheurs op een verkeerde manier omgingen met persoonsgegevens veel … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, overheidsregister van aandeelhouders, Ubo-register | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Brief AP inzake FATCA en de Algemene Verordening Gegevensbescherming

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft antwoord gegeven op de brief die de Franse Accidental Americans aan de AP hebben gestuurd, daar schreef ik eerder over. Informatie over de brief heb ik opgenomen in het eerdere bericht. Kern van de brief:

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Ondermijning met ondermijningsapps en -sites | rel rond gemeentelijk initiatief ‘Meld een vermoeden’

Al eerder signaleerde ik schimmige ondermijningsinitiatieven van onder meer gemeenten [*]. Inmiddels zijn die initiatieven ontdekt door de reguliere media. In het FD staat vandaag het artikel Kritiek op gemeenten wegens gebruik omstreden ‘klik-app’ over de app ‘Meld een vermoeden‘ … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

FATCA en de Algemene Verordening Gegevensbescherming | brief aan de AP

De advocaat van een Engels FATCA-slachtoffer, de heer Noseda, stuurde op 1 augustus een brief (pdf) aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de verenigbaarheid van de FATCA-gegevensuitwisseling met de AVG. Of de AP veel zal doen met de brief is … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | 1 reactie

Hoe zat het ook al weer met het burgerservicenummer (BSN)? | renseignering

Een van de pijnpunten – als mensen zich bij private partijen zoals banken moeten identificeren en is toegelaten dat er een kopie van het identiteitsbewijs wordt gemaakt – is het burgerservicenummer (BSN). Dat BSN mag worden afgedekt als de onderneming … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Heridentificatie: de burger staat met 0-1 achter | Wwft

Eerder besteedde ik op dit blog aandacht aan de merkwaardige heridentificatie praktijken van financiële instellingen, opgedragen door DNB en naar mijn mening niet op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gebaseerd. De burgers staan in … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | 6 reacties

De gevaarsconclusies van de integere overheid | wijziging van de Wet Bibob

Op 7 juni jl. is het verslag vastgesteld inzake een aanhangige wijziging van de Wet Bibob. Het verslag, waarin fracties van de Tweede Kamer vragen stellen over het wetsvoorstel, geeft een goed beeld over het overheidsdenken rondom misdaadbestrijding en de … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft | Tags: , , , , | 1 reactie

Nieuwe regels zwarte lijsten financiële instellingen | PIFI

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet weten dat het Protocol Incidenten Waarschuwings­systeem Financiële Instellingen (PIFI) is vernieuwd. Via de ‘uitgelicht’ pagina van het jaarverslag 2020 kan worden doorgeklikt naar het bericht “Vernieuwing Protocol Incidenten Waarschuwings­systeem Financiële Instellingen (PIFI)”, waarin … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Strafrecht | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen