Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Deelname aan consultatie Wet plan van aanpak witwassen | Wwft

Morgen eindigt de internetconsultatie inzake de Wet plan van aanpak witwassen. In het conceptwetsvoorstel wordt voorgesteld om: contante betalingen boven EUR 3000 door handelaren te verbieden, Wwft-plichtigen te verplichten bij hoog-risico-cliënten gegevens uit te wisselen met eerdere dienstverleners uit dezelfde … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , | 2 reacties

Autoriteit Persoonsgegevens dringt aan op wettelijke waarborgen voor kredietregistratie

Kenmerkend voor de financiële sector (onder meer banken) is dat grootschalig persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt en dat veel privaat geregeld is, op een weinig transparante wijze. Een voorbeeld daarvan is de kredietregistratie, die plaats vindt via het Bureau Kredietregistratie … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Op de zwarte lijst van banken: in de financiële gevangenis | Wwft

In de NRC van 18 oktober jl. verscheen het artikel Op de zwarte lijst van banken: in de financiële gevangenis. Daarin beschrijft Joris Kooiman de schaduwkant van de gezamenlijke zwarte lijst van de banken, het Extern Verwijzingsregister (EVR). Met het … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Zwarte lijsten van criminele klanten | Wwft-brief van 10 oktober 2019

Een van de onderwerpen die met argusogen gevolgd moet worden, is het plan van de Nederlandse overheid om Wwft-plichtige ondernemingen zwarte lijsten van vermoedelijke misdadigers aan te laten leggen en onderling gegevens over dergelijke (rechts)personen uit te wisselen. Banken kennen … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Maatregelen tegen poortwachters en andere thema’s uit de brief van 10 oktober 2019 | Wwft

Het lid van de Tweede Kamer Van der Linde lijkt moeite te doen om af te komen van het fraude-aureool dat de VVD heeft. Dit lid heeft voorstellen gedaan tot verbetering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuw Wwft-wetsvoorstel in aantocht

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel inzake het Verwijzingsportaal Bankgegevens, schrijft de Minister van Financiën naar aanleiding van vragen over gezamenlijke transactiemonitoring door banken dat in het najaar een nieuw wetsvoorstel tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Vragen van de Tweede Kamer over de rol van ondernemers in de criminaliteitsbestrijding | Wwft

Op 29 augustus 2019 werd het verslag inzake het wetsvoorstel Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn bekend gemaakt. In het verslag passeren een groot aantal criminaliteitsbestrijdingsonderwerpen de revue. Hierna volgt een greep uit de vragen en opmerkingen van leden van de Tweede … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Handel in persoonsgegevens door energieverkopers

Eerder kwamen energiebedrijven al in het nieuws wegens een enorm datalek. In oktober 2016 schreef ik er over. Deze bedrijven hebben hun zaken nog steeds niet op orde, zo blijkt uit berichten op 17 augustus jl. Het Parool, Gevoelige persoonsgegevens … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Datalekken kentekenregister | ontvangers van persoonsgegevens, AVG

Eerder schreef ik over datalekken bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en over de vragen die leden van de Tweede Kamer stelden. Op 14 augustus jl. zijn die vragen door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat beantwoord. Er blijkt … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Wet verwijzingsportaal bankgegevens [2]

Begin juli schreef ik over het Verwijzingsportaal Bankgegevens, naar aanleiding van de informatie over het IT-project. Het wetsvoorstel over het portaal is inmiddels bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel voor de Wet verwijzingsportaal bankgegevens houdt nog geen rekening met … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Verwijzingsportaal Bankgegevens | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen