Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Databescherming in de zorg | internetconsultatie wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

Datalek-meldingen beginnen zoiets als het weerbericht te worden: iets waar je dagelijks bericht over krijgt. Het grote verschil met het weer is dat iedere burger last kan hebben van een datalek, aangezien daarmee vertrouwelijke persoonsgegevens in handen van criminelen terecht … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Consultatie guidelines over internationale doorgifte-instrumenten overheid | AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde op 6 maart jl. een Europese consultatie aan over internationale uitwisseling van persoonsgegevens door Europese overheden met overheden buiten Europa. Dit is een thema dat in het kader van FATCA interessant zou kunnen zijn, want daar … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst | Tweede Kamer

De Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst hield op 17 februari jl. een rondetafelgesprek over de digitale toekomst van Nederland. Bij de agenda horen een aantal position papers van de genodigde instanties, die interessant zijn om te lezen: Raad van State. R. … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Deelname aan consultatie Wet plan van aanpak witwassen | Wwft

Morgen eindigt de internetconsultatie inzake de Wet plan van aanpak witwassen. In het conceptwetsvoorstel wordt voorgesteld om: contante betalingen boven EUR 3000 door handelaren te verbieden, Wwft-plichtigen te verplichten bij hoog-risico-cliënten gegevens uit te wisselen met eerdere dienstverleners uit dezelfde … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , | 2 reacties

Autoriteit Persoonsgegevens dringt aan op wettelijke waarborgen voor kredietregistratie

Kenmerkend voor de financiële sector (onder meer banken) is dat grootschalig persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt en dat veel privaat geregeld is, op een weinig transparante wijze. Een voorbeeld daarvan is de kredietregistratie, die plaats vindt via het Bureau Kredietregistratie … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Op de zwarte lijst van banken: in de financiële gevangenis | Wwft

In de NRC van 18 oktober jl. verscheen het artikel Op de zwarte lijst van banken: in de financiële gevangenis. Daarin beschrijft Joris Kooiman de schaduwkant van de gezamenlijke zwarte lijst van de banken, het Extern Verwijzingsregister (EVR). Met het … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Zwarte lijsten van criminele klanten | Wwft-brief van 10 oktober 2019

Een van de onderwerpen die met argusogen gevolgd moet worden, is het plan van de Nederlandse overheid om Wwft-plichtige ondernemingen zwarte lijsten van vermoedelijke misdadigers aan te laten leggen en onderling gegevens over dergelijke (rechts)personen uit te wisselen. Banken kennen … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Maatregelen tegen poortwachters en andere thema’s uit de brief van 10 oktober 2019 | Wwft

Het lid van de Tweede Kamer Van der Linde lijkt moeite te doen om af te komen van het fraude-aureool dat de VVD heeft. Dit lid heeft voorstellen gedaan tot verbetering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuw Wwft-wetsvoorstel in aantocht

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel inzake het Verwijzingsportaal Bankgegevens, schrijft de Minister van Financiën naar aanleiding van vragen over gezamenlijke transactiemonitoring door banken dat in het najaar een nieuw wetsvoorstel tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Vragen van de Tweede Kamer over de rol van ondernemers in de criminaliteitsbestrijding | Wwft

Op 29 augustus 2019 werd het verslag inzake het wetsvoorstel Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn bekend gemaakt. In het verslag passeren een groot aantal criminaliteitsbestrijdingsonderwerpen de revue. Hierna volgt een greep uit de vragen en opmerkingen van leden van de Tweede … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen