Tagarchief: Autoriteit Persoonsgegevens

Haal het betalingsverkeer weg bij de banken | gezamenlijke transactiemonitoring door banken | TMNL, Wwft

Gisteren maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend dat een nieuwe samenwerkingsorganisatie van start gaat. Volgens de mededeling van de NVB hebben vijf Nederlandse banken besloten een gezamenlijke entiteit, Transactiemonitoring Nederland (TMNL), op te richten. Deze banken veronderstellen dat … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

E-mail is onveilig en de Duitsers doen er iets aan | AVG, cybersecurity

In Nederland wordt zorgvuldig geheim gehouden dat e-mail volstrekt onveilig is. Het probleem van e-mail is dat de inhoud onderweg kan worden onderschept en zelfs gewijzigd. Zo kan op een factuur het rekeningnummer worden gewijzigd, wat factuurfraude vereenvoudigd. Om die … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Corona-hulp of crowd control? | Tijdelijke wet informatieverstrekking RIVM in verband met COVID-19

Zo langzamerhand beginnen veel mensen genoeg te krijgen van de anderhalve meter. In verband daarmee is de vraag wat de bedoeling is van het wetsvoorstel Tijdelijke wet informatieverstrekking RIVM in verband met COVID-19 dat vandaag door de Staatssecretaris van EZ … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Het kopietje paspoort van RTL | AVG

RTL maakt met regelmaat cybersecurity-schandalen bekend, waaraan techjournalist Daniël Verlaan (site, twitter) een verdienstelijke bijdrage levert. RTL heeft de eigen cybersecurity niet op orde, zo blijkt uit hun privacystatement. In het fraaie privacystatement legt de uitgever uit dat alles over … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Corona-surveillance | kunnen we de techniek en de mensen aan de knoppen vertrouwen?

Rondom de plannen voor corona-apps woedt een flinke discussie tussen de tech-optimisten, die denken dat met IT ziektes kunnen verslaan, en de tech-pessimisten die zich in een wereld vol met datalekken en brakke IT zorgen maken over een nieuwe vorm … Lees verder

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Databescherming in de zorg | internetconsultatie wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

Datalek-meldingen beginnen zoiets als het weerbericht te worden: iets waar je dagelijks bericht over krijgt. Het grote verschil met het weer is dat iedere burger last kan hebben van een datalek, aangezien daarmee vertrouwelijke persoonsgegevens in handen van criminelen terecht … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Consultatie guidelines over internationale doorgifte-instrumenten overheid | AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde op 6 maart jl. een Europese consultatie aan over internationale uitwisseling van persoonsgegevens door Europese overheden met overheden buiten Europa. Dit is een thema dat in het kader van FATCA interessant zou kunnen zijn, want daar … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst | Tweede Kamer

De Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst hield op 17 februari jl. een rondetafelgesprek over de digitale toekomst van Nederland. Bij de agenda horen een aantal position papers van de genodigde instanties, die interessant zijn om te lezen: Raad van State. R. … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Deelname aan consultatie Wet plan van aanpak witwassen | Wwft

Morgen eindigt de internetconsultatie inzake de Wet plan van aanpak witwassen. In het conceptwetsvoorstel wordt voorgesteld om: contante betalingen boven EUR 3000 door handelaren te verbieden, Wwft-plichtigen te verplichten bij hoog-risico-cliënten gegevens uit te wisselen met eerdere dienstverleners uit dezelfde … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , , , , , , | 2 reacties

Autoriteit Persoonsgegevens dringt aan op wettelijke waarborgen voor kredietregistratie

Kenmerkend voor de financiële sector (onder meer banken) is dat grootschalig persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt en dat veel privaat geregeld is, op een weinig transparante wijze. Een voorbeeld daarvan is de kredietregistratie, die plaats vindt via het Bureau Kredietregistratie … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen