Berichten over FATCA

Op deze pagina staan artikelen en berichten door/van private partijen over of in verband met FATCA. Dit overzicht is niet compleet en opname houdt geen oordeel over de kwaliteit in.

Zie voor een inleiding en informatie over Europa de hoofdpagina over FATCA. Berichten over FATCA zijn via de FATCA-tag te vinden.

 

2021

februari 2021

januari 2021

2020

december 2020

 

 

Mag de bank mij, als ‘onbedoelde Amerikaan’, een basisbetaalrekening weigeren of mijn rekening opzeggen?
Door de ‘Payment Accounts Directive’, die is geïmplementeerd in de Wft, heeft iedere consument die rechtmatig in de Europese Unie verblijft, in principe recht op toegang tot een basisbetaalrekening. Hierdoor heeft een consument op een laagdrempelige manier toegang tot het betalingsverkeer en kan worden deelgenomen aan het maatschappelijk verkeer.
De AFM is, op basis hiervan, van mening dat banken niet kunnen weigeren om een basisbetaalrekening te openen, dan wel geopend te houden, vanwege het enkele feit dat een Amerikaanse cliënt geen TIN/SSN nummer (heeft) verstrekt of een Amerikaanse cliënt of klant met US Indicia geen formulier ‘Bepalen belastingstatus Verenigde Staten’ aanlevert. Dit kan de bank alleen doen als sprake is van de weigerings- en beëindigingengronden die wettelijk zijn verankerd. Daarbij moet de bank rekening houden met de specifieke feiten en omstandigheden van iedere klant. Om te kunnen vaststellen of sprake is van een wettelijke weigerings- of beëindigingsgrond, zal de bank nader klantonderzoek moeten doen. Een generieke aanpak waarbij een specifieke groep op voorhand wordt uitgesloten van de toegang tot of het hebben van een basisbetaalrekening is niet toegestaan.
De AFM houdt toezicht op de naleving van verplichting die op banken rust om iedere consument die daarom vraagt toegang te geven tot een basisbetaalrekening. De AFM doet, naar aanleiding van signalen over het blokkeren en sluiten van betaalrekeningen, momenteel onderzoek naar de naleving hiervan door banken. Gesprekken met de banken maken hiervan onderdeel uit.
De AFM kan in het geval van een overtreding ervoor kiezen om interventies uit te uitvoeren. De AFM is geen partij in de geschillenbeslechting van individuele gevallen. Als consument kunt u zich richten tot het Kifid of een rechter.

 

Mijn commentaar:

 

november 2020

oktober 2020

september 2020

augustus 2020

juli 2020

april 2020

maart 2020

januari 2020

2019

2018

2017

2016

  • Lezersreactie in het FD van 21 januari 2016: “Ik was gisteren bij de bank. Ruim een uur was ik bezig met lijsten met vragen en handtekeningen zetten voor de AFM en Fatca. Ongelooflijk. (…) En terwijl in alle dossiers al kopieën van mijn paspoort zaten moesten er opnieuw kopieën worden gemaakt. De eerdere kopieën waren al meer dan twee jaar oud. Alsof ik van identiteit veranderd zou zijn. (…) De heer Van Ekeren zegt dat het niet alleen aan Dijsselbloem ligt: ‘De Fatca-wetgeving is puur Amerikaanse wetgeving, waarbij de US eenzijdig elke niet-Amerikaanse financiële instelling ter wereld opzadelt met de uitvoering.

 

Houdt er rekening mee dat de inhoud van de genoemde artikelen na verloop van tijd kan verouderen of achterhaald kan raken.