Categorie archief: ICT, privacy, e-commerce

Databescherming in corona-tijden | interview met bestuursleden Autoriteit Persoonsgegevens

In het Tijdschrift voor Toezicht verscheen een interview met twee leden van het bestuur van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het geeft een beeld van de onderwerpen waarmee deze toezichthouder bezig is. Het artikel kan als pdf-bestand worden gedownload.

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , | Een reactie plaatsen

AFM waarschuwt tegen datagraaien in de financiële sector

Zelfs de Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor datagraaiende financiële instellingen. Lees het interview met innovatiestrateeg Danny Mekić: Effecten van datagebruik op de financiële marktstructuur, met onder meer: De keerzijde van de digitale medaille Digitalisering kan er alleen ook toe leiden … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Digitale platformen gaan net als werkgevers gegevens aan de Belastingdienst leveren

Op dit moment zijn werkgevers en banken belangrijke leveranciers van persoonsgegevens aan de Belastingdienst. Daar zullen straks digitale platformen bij komen, zo kan uit een beschrijving van Europese voornemens in een BNC-fiche worden afgeleid. Renseigneringsplicht Uit het BNC-fiche blijkt dat … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | 2 reacties

Datagraaiende autofabrikanten

Onder de titel “De auto, een datavergaarbak” verscheen op de Investico site het artikel van Parcival Weijnen en Saskia Naafs over hoe de moderne autofabrikanten gegevens over de bestuurders, passagiers en omgeving van auto’s verzamelen en verkopen aan de hoogste … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Damocles-clausules voor de verhuurovereenkomsten | AVG

Eerder schreef ik dat de ‘Wet Damocles‘, de bevoegdheid van burgemeesters om drugspanden te sluiten, voor verhuurders in de praktijk een vorm van risicoaansprakelijkheid voor illegaal gebruik van het verhuurde oplevert, terwijl zij vaak ook al schade door toedoen van … Lees verder

Geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | 2 reacties

Is de uitwisseling van fiscale gegevens van burgers tussen landen wel veilig? | CRS, FATCA

De Nederlandse Minister van Financiën liet bij beantwoording van vragen uit de Tweede Kamer weten dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat de Verenigde Staten zich aan grondbeginselen van databescherming houdt, bij de ontvangst van persoonsgegevens van Nederlandse … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Engelse privacytoezichthouder treedt op tegen datahandelaar in financiële persoonsgegevens | Experian, ICO

De Nederlandse privacytoezichthouder stelt onderzoek in naar handelaren in financiële persoonsgegevens. De toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, Information Commissioner’s Office (ICO), lijkt verder te zijn. Privacy International laat weten dat ICO handhavend is opgetreden, lees: UK data regulator takes enforcement … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Openbaarmaking NOW-steun

Eerder berichtte ik over de openbaarheid van de gegevens in het Europese subsidieregister. Van de ontvangers van NOW-steun worden de gegevens eveneens bekend gemaakt. Het voorlopige register van NOW 1.0 is bij de UWV te vinden via deze pagina. De … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , | 2 reacties

Why policing is not predictable | about:intel

On AboutIntel a discussion was started: “Why policing is not predictable“: Discussion Prompt: When, if ever, is predictive policing effective, fair, and legitimate? What is the role of data reliability in this? One of the contributors is Nina Galla. Her … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | 1 reactie

Ondermijnen met ondermijningswebsites [2]

Inmiddels kreeg ik van RIEC-LIEC de reactie dat de ondermijningsapp een overheidsinitiatief is, zie de aanvulling op mijn vorige bericht. Een van de redenen waarom burgers zo vaak in de val van criminelen lopen, is dat criminelen namaaksites maken die … Lees verder

Geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht | 1 reactie