Tagarchief: privacy

Biedt de Wet politiegegevens een stelsel van ‘end-to-end’ privacywaarborgen?

In het Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht verscheen het artikel Biedt de Wet politiegegevens een stelsel van ‘end-to-end’ privacywaarborgen? (betaalmuur), geschreven door Bart Willem Schermer en Maša Galič.

Geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Marketeers opgelet: VoetbalTV-beslissing Autoriteit Persoonsgegevens openbaar | AVG, gerechtvaardigd belang

Alle marketeers van Nederland (en hun juridisch adviseurs) hebben er interesse voor: de VoetbalTV-beslissing van de Autoriteit Persoonsgegevens, een beslissing waarover de Raad van State zich recent heeft uitgelaten. Via een Wet open overheid verzoek heeft hoogleraar Anna Berlee de … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

AVG en het gebruik van strafrechtelijk verkregen persoonsgegevens voor de belastingheffing

De AVG kwam aan de orde in een uitspraak [1], waarin strafrechtelijk onderzoek door de FIOD was gedaan naar een belastingadviseur, waarbij gegevens van eiser in de procedure (‘X’) werden aangetroffen. De strafrechtelijke vervolging van de belastingadviseur werd gestaakt. De … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht | Tags: , , | Een reactie plaatsen

22 + 23 September: inaugural lecture Anna Berlee on public personal data & GDPR symposium | data protection and public registers, including BO-registers, and ‘open data’

Those who are interested in the disclosure of personal data for public purposes, for example through the trade register, the ubo-register (register of beneficial owners, BO-register), the land register and in the context of disclosure of government information, are advised … Lees verder

Geplaatst in English - posts in English on this blog, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Big Tech in Financial Services | report U.S. Congressional Research Service

The Congressional Research Service (CRS) of the U.S. in July published the updated version of the report Big Tech in Financial Services, written by Paul Tierno. Summery: Big Tech in Financial Services For the past decade or so, “Big Tech”—which … Lees verder

Geplaatst in English - posts in English on this blog, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Het verdwijnen van contante betaling | rapport MOB 2021

Een van de thema’s in het recent uitgekomen rapport 2021 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is contante betaling. Het wordt steeds lastiger cash te betalen, terwijl er een groep mensen is die niet kunnen omgaan met digitale betaalvormen, er grote … Lees verder

Geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

De NSA staat op elke smartphone | interview Kamphuis

De verdwenen Arjen Kamphuis werd in januari 2017 geïnterviewd door Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg voor de BNR-podcast De Technoloog, in ‘De NSA staat op elke smartphone‘. Het is een zeer goede aflevering die nog steeds het (her)beluisteren … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

PSD2 en open finance in het MOB rapport

Het betalingslandschap kan flink gaan veranderen, zo blijkt uit het rapport 2021 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een organisatie die geacht wordt op te komen voor de belang van de gebruikers van betalingsdiensten. De praktijk van PSD2 In het … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Onder het mom van ‘open (overheids)data’ persoonsgegevens openbaar maken is geen goed voorstel | advies AP over Nederlandse open data plannen

Eerder vandaag schreef ik over het op straat gooien van persoonsgegevens van burgers die in het Duitse handelsregister staan, een levensgevaarlijke praktijk in een tijd van criminelen en trollen. Een andere gevaarlijke ontwikkeling is dat onder het mom van ‘open … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Open finance and PSD2: Europe and the member states are not ready for data sharing and third party access in the financial sector

The European Commission has held internetconsultations on open finance and PSD2. On 2 August I have posted my comment in the consultation ‘Open finance framework – enabling data sharing and third party access in the financial sector’: It is too … Lees verder

Geplaatst in English - posts in English on this blog, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen