Tagarchief: privacy

Fundamentele rechten en fiscale gegevensuitwisseling | Kosovo, Irak

Leo Neve schreef in september 2020 voor het Weekblad fiscaal recht een artikel [1] over het gebrek aan aandacht voor bescherming van fundamentele rechten bij uitwisseling van inlichtingen op basis van belastingverdragen. Neve bespreekt in zijn artikel de in mei … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuwe renseigneringsplicht voor digitale platformen levert nieuwe cybersecurity- en databeschermingsrisico’s op – start consultatie

Vorig jaar schreef ik al over een nieuwe renseigneringsplicht voor digitale platformen die in de lucht hangt. Inmiddels is een wetgevingsconsultatie van start gegaan. Renseignering betekent dat private bedrijven aan de overheid informatie leveren ten behoeve van de belastingheffing. Voorbeelden: … Lees verder

Geplaatst in Belastingrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Databescherming handelsregister wordt verbeterd | AVG

Het Ministerie van Economische Zaken maakte bekend dat per 1 januari 2022 de bescherming van persoonsgegevens in het handelsregister wordt verbeterd. Het nieuwsbericht: Woonadressen afgeschermd in Handelsregister per 1 januari 2022 Nieuwsbericht | 01-10-2021 | 14:30 Per 1 januari 2022 … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Ubo-register | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Zijn grondrechten in goede handen bij de opsporing?

Hoe belangrijk het bewustzijn over fundamentele rechten is, blijkt uit een recent blog van Petra van Kampen, lid van de algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten. Daarin beschrijft zij een fenomeen dat iedereen die zich moet bezig houden … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Strafrecht | Tags: , , , | 1 reactie

De toekomst van privé gegevens in het handelsregister | AVG

Jan Willem Boissevain schreef in een artikel voor iBestuur over zijn eigen ervaringen als zzp’er met het handelsregister, naar aanleiding van de internetconsultatie over de toekomst van het register. Hij doet een voorstel: Vooralsnog zijn we dus nog niet verlost … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d., Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Andere omgang met persoonsgegevens in het handelsregister nodig | zzp-advies Autoriteit Persoonsgegevens

De openbare registers die wij in Nederland kennen – zoals het handelsregister en het kadaster – dateren uit een pre-digitale tijd. Toen was het risico dat advertentiebedrijven, datahandelaren, trollen, criminelen en burgerrechercheurs op een verkeerde manier omgingen met persoonsgegevens veel … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, overheidsregister van aandeelhouders, Ubo-register | Tags: , , , , , , | Een reactie plaatsen

Zitting ubo-register-procedure Privacy First op 25 september

Eerder meldde ik hier dat Privacy First bezig is met een procedure tegen het ubo-register. Inmiddels is hun artikel naar aanleiding van het kort geding vonnis aangevuld met informatie over het door hen ingestelde hoger beroep. Op 27 september aanstaande … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Ubo-register | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De kopie-ID-ziekte van de overheid | kopie-ID van de ubo | Wwft, ubo-register, handelsregisterwet

De nationale en internationale wetgevers tonen geen enkele interesse voor de privacy en veiligheid van uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s). De criminaliteitsbestrijdingsregels (onder meer witwasbestrijding) hebben excessieve gegevensverzameling door overheidsorganisatie en private partijen tot gevolg, welke verzameling leidt tot grote risico’s voor … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Ubo-register | Tags: , , , , , , , , | 1 reactie

Ook politiemensen moeten zich aan de AVG houden | boete voor agent

Het voorschrift dat persoonsgegevens alleen door bevoegde personen mogen worden ingezien, geldt ook voor politiemensen, die zich daar niet altijd aan houden. In Nederland kennen we diverse gevallen van agenten die neuzen in privégegevens zonder reden. In Duitsland komt dit … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , | 1 reactie

BSN-gebruik door het Centraal bureau voor de statistiek

De binnen de overheid aangewezen instellingen die het burgerservicenummer (BSN) mogen gebruiken, liggen redelijk voor de hand. Een zeer raadselachtige BSN-gebruiker is het Centraal bureau voor de statistiek (CBS). In de op het CBS betrekking hebbende Wet op het Centraal … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen