Tagarchief: bescherming persoonsgegevens handelsregister

Berlee bepleit integrale datavisie op openbare registers | AVG, gegevensbescherming

Op 22 september jl. hield Anna Berlee haar oratie, daar schreef ik al over. Haar lezenswaardige oratie is hier (pdf) te vinden. Daarin bepleit ze dat zorgvuldiger wordt omgegaan met openbaarmaking van persoonsgegevens via registers als het kadaster, handelsregister en … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, overheidsregister van aandeelhouders, Ubo-register | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden | AVG

In een bericht van 16 augustus jl. op Digitale Overheid wordt aangekondigd dat hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers door middel van een wet wordt verboden. Dat is onder meer van belang om te voorkomen dat persoonsgegevens via de regels … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Datagraaimogelijkheden van het Duitse handelsregister leiden tot kritiek | AVG

Eerder schreef ik over de openbaarheid van het Duitse handelsregister. Die openbaarheid is interessant voor concurrenten, criminelen en trollen. Onder meer kunnen privé adressen en handtekeningen worden geoogst, zo lees ik in het FAZ-artikel Unternehmer warnen vor „Kontrollgesellschaft“ (28 augustus … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Online sessies op 6 en 8 september over Datavisie Handelsregister | gegevensbescherming handelsregister

Enige tijd geleden hield de rijksoverheid een consultatie over de toekomst van het handelsregister, onder de titel ‘Datavisie Handelsregister‘, lees de aankondiging (ik deed ook mee). Zoals bekend dateert het handelsregister uit de predigitale tijd en levert de verspreiding van … Lees verder

Geplaatst in Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Onder het mom van ‘open (overheids)data’ persoonsgegevens openbaar maken is geen goed voorstel | advies AP over Nederlandse open data plannen

Eerder vandaag schreef ik over het op straat gooien van persoonsgegevens van burgers die in het Duitse handelsregister staan, een levensgevaarlijke praktijk in een tijd van criminelen en trollen. Een andere gevaarlijke ontwikkeling is dat onder het mom van ‘open … Lees verder

Geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Duits handelsregister gratis toegankelijk en persoonsgegevens worden als ‘open overheidsdata’ openbaar gemaakt

In Duitsland is het handelsregister openbaar en gratis, zo lees ik bij Golem die verwijst naar de site van het Duitse handelsregister en naar achtergrondinformatie bij Lawblog. Over afscherming van persoonsgegevens en bestrijding van misbruik (zoals doxing) heb ik nog … Lees verder

Geplaatst in Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Rechtspersonenrecht | Tags: , , , , , , | 2 reacties

Dat geweldige ubo-register dat op 27 maart 2022 gevuld moet zijn

Nog een paar weken en dat moeten alle ‘ubo’s’ (uiteindelijk belanghebbenden) in het Nederlandse ubo-register staan. Inclusief al die statutair bestuurders van not-for-profit organisaties (denk maar aan de vrijwilligersclubs die een petitie zijn gestart). Tot mijn ergernis heeft nog niemand … Lees verder

Geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Internetconsultatie over databescherming handelsregister | AVG

Het handelsregister en het kadaster zijn een belangrijke informatiebron voor criminelen, trollen en andere ongure types. Daar moet een einde aan komen en er zijn de eerste aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren. Onlangs is een internetconsultatie gestart over afscherming … Lees verder

Geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Nieuwe vragen Tweede Kamer inzake ubo-register

Terwijl de datum nadert dat ook bestaande entiteiten in het ubo-register moeten zijn geregistreerd (27 maart a.s.) bestaan er bij de belanghebbenden nog steeds bezwaren. VNO-NCW en MKB-Nederland publiceerden op 18 februari jl. het bericht UBO-register op losse schroeven, waarin … Lees verder

Geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Ubo-register | Tags: , , , , | 1 reactie

Autoriteit Persoonsgegevens verzoekt overheid de eigen registers beter af te schermen ter voorkoming van misbruik

Het is hoog tijd dat de rijksoverheid minder naïef wordt inzake misbruik van openbare registers die dateren uit de pre-digitale tijd, zoals het handelsregister en het kadaster. Gelukkig is dat bekend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Vandaag publiceerde de AP … Lees verder

Geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen