De misdaadbestrijdende fintech start-up van Nederland | Wwft, TMNL

De mensen van de banken-joint venture Transactiemonitoring Nederland (TMNL) noemen zich “een dynamische fintech start-up met een duidelijke missie: We gaan collectief de strijd aan om financiële criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering, te verslaan en daarmee de wereld veiliger en de toekomst mooier te maken!“. Dat klinkt een stuk positiever dan de ‘Met vuur spelende data-uitwisselaars’ , waar Ben van der Burg het in zijn artikel over heeft.

De inleiding over hun activiteiten ziet er onschuldig uit, TMNL verklaart privacy te respecteren en modellen verantwoord te gebruiken. Wat men wil mag nog niet, de wet moet even veranderd worden, zo schrijft men, en op dit moment wil men alleen zakelijke klanten screenen (straks zal dat bij iedere rekeninghouder gebeuren).

TMNL is er van overtuigd dat de wetswijziging door gaat, want er worden een groot aantal vacatures bekend gemaakt. Zo te zien gaat het om technische mensen die ook affiniteit met witwasbestrijding (AML) moeten hebben. Boekhoudkundige, fiscale en ondernemingsrechtelijke kennis lijkt niet nodig. Nu maar hopen dat die kennis op een andere manier wordt geleverd.

Aangezien ik nu al van alles zie mis gaan in de digitalisering van overheidsactiviteiten en bij de witwasbestrijding door banken, blijf ik grote zorgen houden.

 

Meer over witwasbestrijding op dit blog, onder meer:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s