De mensen van de banken-joint venture Transactiemonitoring Nederland (TMNL) noemen zich “een dynamische fintech start-up met een duidelijke missie: We gaan collectief de strijd aan om financiële criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering, te verslaan en daarmee de wereld veiliger en de toekomst mooier te maken!“. Dat klinkt een stuk positiever dan de ‘Met vuur spelende data-uitwisselaars’ , waar Ben van der Burg het in zijn artikel over heeft.
De inleiding over hun activiteiten ziet er onschuldig uit, TMNL verklaart privacy te respecteren en modellen verantwoord te gebruiken. Wat men wil mag nog niet, de wet moet even veranderd worden, zo schrijft men, en op dit moment wil men alleen zakelijke klanten screenen (straks zal dat bij iedere rekeninghouder gebeuren).
TMNL is er van overtuigd dat de wetswijziging door gaat, want er worden een groot aantal vacatures bekend gemaakt. Zo te zien gaat het om technische mensen die ook affiniteit met witwasbestrijding (AML) moeten hebben. Boekhoudkundige, fiscale en ondernemingsrechtelijke kennis lijkt niet nodig. Nu maar hopen dat die kennis op een andere manier wordt geleverd.
Aangezien ik nu al van alles zie mis gaan in de digitalisering van overheidsactiviteiten en bij de witwasbestrijding door banken, blijf ik grote zorgen houden.
Meer over witwasbestrijding op dit blog, onder meer:
- De-risking = hoe banken klanten afstoten omdat de controle op witwassen (= de controle op criminaliteit) te moeilijk is.
- Hoe een grootbank zich onsterfelijk belachelijk maakt met Wwft-vragen aan een oudheidkundige.
- Transactiemonitoring Nederland (TMNL).
- Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden.
- Witwasbestrijding door banken.
- Fraude- en witwasbestrijding algemeen.