Raad van State adviseert over nieuw noodrecht

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft in december een ongevraagd advies uitgebracht over verbetering van het noodrecht. In de aankondiging worden de verbeteringsvoorstellen als volgt samengevat:

Gelet op het bestaande complexe stelsel van nood- en crisisrecht en de lessen die tijdens de coronacrisis zijn opgedaan, formuleert de Afdeling advisering in haar advies aanbevelingen voor het moderniseren van het nood- en crisisrecht.

De belangrijkste zijn:

* Start met een fundamentele bezinning op de verhouding tussen het staatsnoodrecht en ander nood- en crisisrecht.
* Zorg dat het bestuur met wettelijke vangnetvoorzieningen ruimte heeft om direct te handelen in het geval van onvoorziene omstandigheden.
* Zorg dat in de wet een duidelijke en werkbare wettelijke structuur wordt vastgelegd over de betrokkenheid en zeggenschap van het parlement bij het vaststellen, verlengen en afschaffen van crisismaatregelen.
* Voorkom zoveel mogelijk ad-hocwetgeving die grondrechten beperkt en ga na welke soorten beperkingen van grondrechten in crisissituaties nodig zijn zodat die in de wet kunnen worden vastgelegd.
* Is er sprake van een nationale crisis? Zorg dan voor een op inhoud, sturing en uitvoering samenhangende crisisorganisatie op rijksniveau.
* Zorg voor een goede afstemming tussen rijk, veiligheidsregio’s en gemeenten en onderzoek of de wet daarvoor moet worden aangepast.

 

Het advies is door de minister van Veiligheid aan de Tweede Kamer doorgezonden, met de mededeling dat het nieuwe kabinet zich er over zal buigen.

 

Meer informatie:

  • Aankondiging op de site van de Raad van State, 15 december 2021.
  • Advies Afdeling advisering Raad van State, 15 december 2021.
  • Brief minister van Veiligheid aan de Tweede Kamer, 15 december 2021.

 


Aanvulling 5 september 2022
Zie het bericht over het corona-advies dat deze maand is uitgebracht door onder meer ROB en WRR.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s