Hubert over hoe Europa minder afhankelijk wordt van de Amerikaanse ‘cloud’ providers

In Bijeenkomst Cloud en Digitale Open Strategische Autonomie doet Bert Hubert verslag van een sessie op het ministerie van BZK met onder andere minister Micky Adriaansens en staatssecretaris van digitalisering Alexandra van Huffelen.

Hij schrijft over de Europese afhankelijkheid:

Het onderstaande kan vrij anti-Amerikaans overkomen, maar zo is het niet bedoeld. De producten van Amazon Web Services bijvoorbeeld zijn doorgaans uitstekend, en beter dan wat wij kunnen. Maar we waren bijeen omdat totale afhankelijkheid toch ook niet alles is. Of zoals Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, het ooit zei “Interdependence is natural, even desirable. Over-dependence, however, is not”. (…)

Het bedrijfsleven is druk bezig te standaardiseren op met name de hyperscaler clouds van Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Ook Google timmert hard aan de weg. (…)

Goed om te weten is dat Microsoft het steeds moeilijker maakt om hun software nog zelf in je eigen datacenter te draaien, het moet allemaal naar hun cloud. Ook voor de email maakt men dit steeds moeilijker en duurder. (…)

Een van de aanwezigen meldde terloops ook dat ICT opleidingen inmiddels opleiden tot “hyperscaler cloudgebruiker”, en het daardoor lastig wordt nieuw personeel te vinden die nog iets anders kunnen dan Amazon of Azure.

Vendor lock-in is de trend.

Lees in het artikel wat er tijdens de bijeenkomst over is opgemerkt. Iedereen ziet de problemen maar de oplossing is nog ver weg.

Podcast
Beluister over het onderwerp de podcast bij BNR (met transcript), waar Hubert de cloud-afhankelijkheid eveneens bespreekt: BNR De Technoloog over de (Lidl) cloud & Europa.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie