Hinken op twee benen: contant geld in de witwasbestrijding | DNB

In het DNB-rapport over de criminaliteitsbestrijding door ondernemingen (witwasbestrijding) komt contante betaling uitgebreid aan de orde. Daarbij hinkt DNB op twee benen:

Witwassen via contant geld

Contant geld is een wettig betaalmiddel en heeft een belangrijke maatschappelijke functie. DNB maakt als centrale bank onderdeel uit van het Eurosysteem en heeft onder meer de taak te zorgen voor een goed lopend betalingsverkeer en een goede geldsomloop voor zover deze uit eurobankbiljetten bestaat. Het gebruik van contant geld door consumenten en toonbankinstellingen kan echter een indicator zijn van witwassen of terrorismefinanciering. Onder andere door de moeilijk te achterhalen herkomst en bestemming heeft contant geld een inherent risico op witwassen en onderliggende gronddelicten zoals corruptie, fraude en terrorismefinanciering. Daarom kan het gebruik van contant geld aangescherpte monitoring door banken vereisen.

Het is daarbij van belang een juiste balans tussen te vinden tussen het mitigeren van de risico’s en het niet belemmeren van het legitieme gebruik. Kennis over de specifieke cliënt en het transactieprofiel vormt een belangrijk uitgangspunt in de balans tussen de maatschappelijke functie van contant geld enerzijds en het tegengaan van witwassen via contant geld anderzijds. We zien de afgelopen jaren de volumes van stortingen en opnames van contant geld dalen. Het gebruik van contant geld blijft een onderwerp waar banken met aandacht naar moeten kijken om vast te stellen of individuele patronen ongebruikelijk zijn.

(klik op het plaatje voor een grotere versie)

 

In de “juiste balans” waarover DNB spreekt,  geloof ik niet. De verwachtingen van DNB van de banken leiden er in de praktijk toe dat contante betaling wordt ontmoedigd en te zijner tijd zal verdwijnen.

 

Lees de berichten op dit blog die DNB over contante betaling als onderwerp hebben.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie