Benauwde ‘poortwachters’ willen o zo graag samenwerken [2]

Eerder schreef ik Benauwde ‘poortwachters’ willen o zo graag samenwerken | KPMG rapport “Krachten gebundeld. Naar een effectievere en efficiëntere invulling van de poortwachtersrol in Nederland”. Dit rapport (pdf) is aan de minister van Financiën aangeboden.
De minister heeft door middel van de brief van 23 april jl. gereageerd:

Rapport “Krachten gebundeld, naar een effectievere en efficiëntere invulling van de poortwachtersrol in Nederland” Op 23 oktober 2023 heeft MKB-Nederland een rapport aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid. Dit rapport is opgesteld in opdracht van zes brancheorganisaties, MKB-Nederland en VNO-NCW en gaat over de kansen en mogelijkheden om de efficiëntie en effectiviteit van de anti-witwasketen en de naleving van de Sanctiewet te verbeteren. Er zijn hierbij aanbevelingen gedaan aan de poortwachters, de overheid en aan hen beide samen.

Ik vind het positief dat poortwachters gezamenlijk nadenken over hoe de poortwachtersfunctie verder versterkt kan worden en hier gezamenlijk mee aan de slag gaan. Wat betreft de aanbevelingen die (mede) gericht zijn aan de overheid, geef ik in reactie op uw verzoek van 20 maart 2024 [20] aan dat sommige aanbevelingen uit het rapport reeds in gang zijn gezet in het kader van de beleidsagenda aanpak van witwassen. [21] Dit geldt bijvoorbeeld voor het verbeteren van de feedbackloop, het versterken van de National Risk Assessment en het verbeteren van de publieke voorlichting. De brancheorganisaties zijn betrokken bij deze trajecten en de ministeries spreken graag verder met hen over de nieuwe ideeën die ze hebben opgedaan ter verbetering van deze trajecten met dit rapport.

Zoals verzocht in de motie die is ingediend door het Kamerlid Michon [22] tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid op 8 februari, zullen de beide ministeries in gesprek gaan met de poortwachters naar aanleiding van dit rapport. Ik hecht eraan hierbij aan te geven dat het rapport ook verschillende aanbevelingen bevat die nieuw beleid vereisen. Voorbeelden hiervan zijn het aanwijzen van een nationale coördinator, toegang voor poortwachters tot het afgesloten deel van het UBO-register en het vaststellen van een nationale risk appetite. Vanwege de demissionaire status van het huidige kabinet, worden de aanbevelingen die nieuw beleid vergen overgelaten aan een nieuw kabinet.

20 Kamerstuk met kenmerk 2024Z04352/2024D10853, van 20 maart 2024.

21 Kamerstukken II, 2022-2023, 31 477, nr. 80. Overigens heeft uw Kamer de voortgangsbrief bij deze beleidsagenda controversieel verklaard.

22 Kamerstuk VI, 2023 – 2024, 36 410, nr. 40.

 

Ook deze nieuwe minister van Financiën ziet niet in dat de regering met de  huidige antiwitwasregelgeving volledig op de verkeerde weg is.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie