Benauwde ‘poortwachters’ willen o zo graag samenwerken | KPMG rapport “Krachten gebundeld. Naar een effectievere en efficiëntere invulling van de poortwachtersrol in Nederland” | Wwft, witwasbestrijding

In opdracht van FATF (een G7 organisatie) en Europa wordt criminaliteitsbestrijding (‘witwasbestrijding’) uitbesteed aan private ondernemingen die daar niet geschikt voor zijn (althans niet in de vorm waarin het nu verplicht is gesteld). Kennelijk gebeurt dat omdat het de overheid niet lukt, ondanks de geweldige informatiepositie waarin die overheid verkeert.

Roep om ‘samenwerking’
Die private ondernemingen roepen vervolgens dat zij het individueel niet kunnen en dat ze graag willen ‘samenwerken’, oftewel dat ze samen overheidje willen gaan spelen. Dat fenomeen is al langer zichtbaar. Er is niemand die op het idee komt om eens tegen FATF en Europa te zeggen dat het concept achter de privatisering van deze overheidstaken niet klopt.

Nieuwste politieke offensief
Recent is er een nieuw samenwerkingsoffensief gestart, zo las ik op linkedin en in een bericht van VNO-NCW (enige kritiek op het witwasbestrijdingsconcept is bij deze club niet te bespeuren).

Van dat offensief maakt een rapport uit dat het grote accountantskantoor KPMG heeft geproduceerd onder de naam “Krachten gebundeld. Naar een effectievere en efficiëntere invulling van de poortwachtersrol in Nederland” (pdf). Het offensief wordt aangekondigd door onder meer de brancheorganisaties van de notarissen, de trustkantoren, de verzekeraars en de makelaars. Branchemedia besteden er aandacht aan, zoals het tijdschrift van verzekeringstussenpersonen

Het is een vreemd document omdat er van uit wordt gegaan dat alle Wwft-plichtigen hetzelfde zijn en hetzelfde kunnen, terwijl het in werkelijkheid om zeer verschillende ondernemingen gaat, met verschillende kennisniveaus, vaardigheden en informatieposities. De voorstellen passen in het witwasbestrijdingsconcept zoals door FATF en Europa wordt gepromoot en gaan volledig voorbij aan de belangen van burgers en midden- en kleinbedrijf (het grootbedrijf zorgt goed voor zichzelf, die heeft geen hulp nodig). Die burgers en midden- en kleinbedrijf worden steeds vaker geconfronteerd met hoge kosten, amateurisme en onzorgvuldig optreden van Wwft-plichtigen en met discriminatie en uitsluiting.

Het kan en het moet volledig anders. Niet alleen moet het concept van uitbesteding aan private bedrijven op de schop.

Het is hoog tijd dat burgerrechtenorganisaties aandacht aan dit onderwerp gaan besteden en gaan vragen om betere rechtsbescherming de klanten van de Wwft-plichtigen, bijvoorbeeld door het instellen van een onafhankelijke nationale ombudsman voor de financiële sector en de witwasbestrijding en een onafhankelijke laagdrempelige rechtsgang.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie