Wwft-actualiteiten april-augustus 2019

Mijn vorige actualiteitenoverzicht is lang geleden en omvatte de maanden januari en februari van dit jaar. Nu plaats ik de periode april tot en met september. Het complete overzicht staat op deze pagina.

Ik signaleer hier een mix aan artikelen, berichten, enzovoorts, die ik interessant vind, zonder dat ik het met alles eens hoef te zijn; de inhoud is ook niet door mij op juistheid gecontroleerd. Compleet is het evenmin.

augustus 2019

juli 2019

 • [27 juli] Commission assesses risks and implementation shortcomings in fight against money laundering and terrorist financing: Questions and Answers.
 • [24 juli] Terwijl bij Wwft-plichtigen wordt gehamerd op naleving van regels, hebben de overheidsfunctionarissen maling aan regels: Witwasjagers gebruikten politiesystemen onbevoegd. Een menselijke eigenschap natuurlijk, om te denken dat regels alleen voor ‘de ander’ gelden.
 • [18 juli] Er ontstaan steeds meer geschillen met banken, die een klant willen wegsturen op grond van de Wwft. Op dit blog staan daar berichten over met de tag compliance uitsluiting. In de kranten verschijnen nu ook artikelen, zoals in het NRC, Plots paste de vleeshandelaar niet meer bij ING.
 • [15 juli] Op de CCV site verscheen een artikel over het onderzoek waaruit blijkt dat terroristen zich niet onderscheiden van andere criminelen,Terrorismeverdachten hebben vaak een crimineel verleden“.
 • [5 juli] In NRC verscheen een artikel over de schaduwkanten van de witwasbestrijding, Bestrijden van witwassen raakt ook vrijheid van burger. Overigens vergeet de auteur te melden dat contant betalen allerlei voordelen heeft, zoals het gelijk oversteken en voorkoming van datagraaien door banken en betaalinstellingen.

juni 2019

mei 2019

 • In een overzicht van minfin inzake uitvoering van moties en toezeggingen komt de Wwft aan de orde.
 • In its April/May newsletter, CCBE announces the CCBE Workshop on the Impact of Anti-Money Laundering Legislation and Tax Legislation on Legal Professional Privilege to be held on 27 June in Brussels.
 • [31 mei] Op TaxLive verscheen op 31 mei jl. het artikel “UBO-register: Het kan en moet anders!“. Daarin wordt verslag gedaan van de kritiek van onder meer advocaat Booij op de voorgenomen regelgeving inzake het ubo-register.
 • [29 mei] De beantwoording van kamervragen over het delen van gegevens door banken bevat zoals gebruikelijk vragen die in ieder juridisch handboekje gevonden kunnen worden, zoals “Welke eisen worden aan banken gesteld bij de acceptatie van nieuwe klanten?“. Daarop schrijft de artificial intelligence van minfin bekende teksten, al wekt “Banken hebben in beginsel geen wettelijke plicht om te controleren of cliënten van een andere bank afkomstig zijn” mijn nieuwsgierigheid op: waarom staat er “in beginsel”? Dat kan toch gewoon weg? Interessanter wordt het als wordt ingegaan op het gegevensdelen tussen banken onderling.
 • [22 mei] Op EUObserver verscheen een artikel over de stoere leden van het Nederlandse parlement die onrecht in de hele wereld willen bestrijden onder de titel Magnitsky Act, “Dutch MPs: EU sanctions should bear Magnitsky name”. Op 24 mei verscheen in hetzelfde medium een reactie, “EU sanctions regime cannot be an ‘EU Magnitsky Act’“. De wetgevende kwaliteit van dit soort plannen lijkt ondergeschikt aan het media effect dat wordt beoogd.
 • [14 mei] De niet-effectieve verantwoordingseisen in de zorg moeten op de schop, zo lees ik op accountant.nl. Op de verantwoordingseisen in de witwasbestrijding is geen serieuze kritiek…
 • [14 mei] Degenen met interesse voor de naleving van de sanctieregelgeving kunnen de informatie van verzekeraar NN voor hun verzekeringstussenpersonen raadplegen, hier te vinden.
 • [3 mei] EU should take over supervision of bank money-laundering risks: ECB’s Enria, Reuters.
 • [3 mei] In het NRC werd dit fabeltje verkocht: Boetevrij geld witwassen in Europa, het geeft aan dat de media zich lenen voor framing.
 • [2 mei] Het blijft tobben met de Amerikaanse sanctieregelgeving, EU treft maatregelen voor bescherming Europese bedrijven op Cuba, NRC.

april 2019

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s