Wwft-actualiteiten | januari en februari 2019

Soms heb ik tijd om mijn Wwft-actualiteitenoverzicht bij te werken. Onderstaand de actualiteiten van 1 januari 2019 tot en met 26 februari 2019 (een kleine overlap met het vorige actualiteitenoverzicht).

Ik signaleer een mix aan artikelen, berichten, enzovoorts, die ik interessant vind, zonder dat ik het met alles eens hoef te zijn; de inhoud is ook niet door mij op juistheid gecontroleerd. Compleet is het evenmin.


februari 2019

 • [26 februari] Start van een internetconsultatie waarin wordt voorgesteld de schurkenstaten-indicator te laten vervallen, lees mijn bericht.
 • [26 februari] FIOD meldt: “Aanhouding en doorzoekingen in onderzoek naar faciliteren corruptie“. Het gaat over omkoping in Brazilië waarbij Nederlandse partijen een rol spelen. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een Wwft-melding van een bank. Het bericht is een stuk informatiever dan de epistels van FIU-Nederland.
 • [25 februari] Mensenhandel opgespoord via bankgegevens, NOS. Het geeft aan hoe breed het begrip ‘ongebruikelijke transactie’ onder de Wwft is.
 • [22 februari] Een Europese instantie, GRECO, roept dat Nederland de integriteit bij de overheid en politie moet bevorderen. Op naar de perfecte wereld. Natuurlijk moet er hard gewerkt worden, kijk maar naar de schandalen van lekkende politiemensen, maar de situatie in Nederland is toch wel onvergelijkbaar met veel andere landen. Mij lijkt dat er eerst maar eens gezorgd moet worden voor goed functionerende handelsregisters en kadasters in alle EU-staten.
 • [22 februari] FIU publiceerde weer een inhoudsloos verhaal op de site, “Een onderzoek met een staartje“. Onbegrijpelijk dat ze daar mee weg komen.
 • [20 februari] In het FD verscheen het bericht “Rapport: kosten financieel toezicht lopen stevig op“, over de toegenomen kosten van de financiële toezichthouders zoals DNB en AFM (die aan de onder toezicht gestelden worden doorberekend, die het op hun beurt aan de burger doorberekenen). Wat ontbreekt in het artikel is dat diezelfde toename aan kosten zichtbaar is bij de onder toezicht gestelden, zoals banken, betaaldienstverleners en accountants. En dan hebben we het nog maar niet over de kwaliteit van de regelgeving en over de vraag hoe zinvol bepaalde naleefkundige activiteiten zijn.
 • [februari] Hoe gevaarlijk het ‘facilitator’ denken van de overheid kan zijn, blijkt uit een in Vaklunch besproken zaak. Het is mij al eerder opgevallen dat de opsporing en het Openbaar Ministerie weinig weten van het werk van onder meer accountants, notarissen en advocaten. In de op Vaklunch besproken zaak gaat het om een accountant die door het OM wordt verdacht van het vervalsen van facturen (het betrof creditnota’s van het kantoor waarbij de accountant werkzaam was). Bij behandeling van de tuchtklacht krijgt het OM een tik op de vingers: het onderzoek is onzorgvuldig gedaan, onder meer is nagelaten de accountmanager van het kantoor te horen. Auteurs Boezelman en Boer besluiten met “Het Openbaar Ministerie krijgt aldus een flinke tik op de vingers van het CBB. Ons inziens is dat terecht. Niet alleen in strafzaken, maar ook in tuchtzaken die minstens zo’n grote impact op iemands persoonlijke en professionele leven kan hebben mag van het Openbaar Ministerie een gedegen onderbouwing worden verwacht. Dat geldt overigens ook in het bijzonder voor een van de indieners van de klacht, die blijkens zijn titel zelf ook aan het tuchtrecht is onderworpen.“.
 • [19 februari] Een zich herhalend fenomeen: terwijl de Nederlandse overheid al op een gigantische bak informatie zit en cybersecurity en databescherming een groot issue is, blijven overheden roepen om meer te mogen ‘delen’ met elkaar. Zie ook weer dit bericht over de oproep van VNG. Er wordt ook verwezen naar een eerder verzoek van VNG. De regioburgemeesters maakte een ondermijningsproeve. Waar ik dan nieuwsgierig naar ben: hoe zit dat met de zorgvuldigheid en moeten er niet meer mensen bij de opsporing en het Openbaar Ministerie? En lees over wat er fout gaat bij het delen door de overheid bij de Nationale Ombudsman en de Autoriteit Persoonsgegevens.
 • [18 februari] Novak wijst de administratiekantoren en belastingadviseurs er op dat de Wwft-vrijstelling voor eenvoudige fiscale aangiften is vervallen. Ook daar moet cliëntenonderzoek worden gedaan, waarbij ik me afvraag of dat bij de krappe budgetten (particulieren vinden de belastingadviseur duur) een cliëntenonderzoek wel mogelijk is. Verder is de vraag of überhaupt vermoedens van witwassen of terrorismefinanciering kunnen worden ontdekt. Het blijft vreemd dat Europa meent dat dit soort kruimelwerk zinvol is.
 • [15 februari] Terwijl de Europese antiwitwaswetgeving een bureaucratisch monster is, zijn er al mensen die roepen dat er een Europese antiwitwasautoriteit moet komen, lees bijvoorbeeld dit blog.
 • [februari] Deze maand ontdekte ik dat de site edisontd.net een echte site van de politie is met informatie over Nederlandse en buitenlandse identiteitsbewijzen. Dus nuttig, zowel binnen als buiten de Wwft.
 • [8 februari] De lijst van hoog risico functionarissen met onder meer Eerste Kamer leden, doet merkwaardig aan. Ik vraag me af waarom FIOD-medewerkers, politiemensen en mensen van het OM daar niet op staan. Die gedachte wordt gevoed door het bericht van deze dag over een frauderende politiecommissaris. Juist zulke overheidsmedewerkers weten hoe criminelen te werken gaan en kunnen in verleiding komen het zelf ook te gaan doen.
 • [4 februari] IMF bericht “Review of the Fund’s Strategy on Anti-Money Laundering and Combating the Financing of Terrorism“.
 • [4 februari] Het door banken weigeren van klanten neemt endemische vormen aan. FD “ABN Amro zet Nederlandse expats buiten de deur“. De verzekeraars zullen wel snel volgen, nu het FD in het nieuws brengt dat Vivat onvoldoende aan terrorismescreening zou doen (NOS).
 • [13 februari] De Europese Commissie maakte de nieuwe schurkenstatenlijst bekend, persbericht. Zie het persbericht voor verwijzingen naar nadere informatie.
 • [2 februari] In De Tijd stond een artikel over de ubo in België, “Heeft u de begunstigden van uw vennootschap al geregistreerd?“.
 • [1 februari] IMF & AML: “IMF Executive Board Discusses the Fund’s Strategy on Anti-Money Laundering and Combating the Financing of Terrorism
 • [1 februari] In de Volkskrant verscheen het artikel “Rechtsgeleerde Tijmen Wisman: ‘Europese Commissie neemt haar rol van grondrechtenbewaker niet serieus’“. Hij heeft kritiek op Europa, die enerzijds de AVG invoert maar anderzijds zelf bezig is met surveillance systemen. Hij noemt daarbij eCall, het systeem dat sinds enige tijd in nieuwe auto’s wordt ingebouwd en de slimme meters. Hij heeft het niet over de systemen rondom de witwasbestrijding, waar hetzelfde voor geldt.

januari 2019

 • [31 januari] De DNB schrijft in de nieuwsbrief banken “Risicobeheersing terrorismefinanciering behoeft verbetering“, terwijl TF geen afzonderlijk en herkenbaar fenomeen is. Luchtfietsen 1e klas.
 • [januari] De AFM maakt door middel van de agenda 2019 bekend dat naleving van de Wwft één van haar speerpunten is, lees het berichtde agenda (NL versie), overzichtspagina speerpunt Wwft.
 • [31 januari] Beantwoording kamervragen over de gevolgen van de Amerikaanse Iran-sancties
 • [28 januari] Een accountant kreeg een tuchtrechtelijke sanctie omdat hij valse facturen niet opmerkte, aldus een artikel in Accountancy Vanmorgen. Vreemd dat betrokkene geen sanctie kreeg wegens het niet melden van ongebruikelijke transacties.
 • [23 januari] De NOB heeft een handreiking risicobeleid Wwft uitgebracht, zie dit bericht.
 • [januari 2019] In de AFM agenda 2019 besteedt de organisatie ook aandacht aan het witwastoezicht door de AFM.
 • [21 januari] The Wolfsberg Group published new guidance on how Financial Institutions (FIs) should carry out sanctions screening. >>> Bericht
 • [19 januari] De media heeft geen interesse voor de bureaucratie van de Wwft en de uitvoerbaarheid van de regels, dat blijkt steeds weer opnieuw. Zij hebben alleen interesse voor vette criminele verhalen en voor stoer gedoe in het parlement. Zie bijvoorbeeld dit artikel (mogelijk betaalmuur) uit het NRC.
 • [18 januari] AFM en DNB pleiten voor cryptoregulering op internationaal niveau, aldus het op de AFM site geplaatste bericht.
 • [14 januari] Over de Wwft worden veel kamervragen gesteld, de antwoorden lijken veelal op elkaar. Dit keer een vraag over de vraag of DNB een leemte in het toezicht laat.
 • [14 janari] Op deze datum verscheen een rapport van 134 pagina’s over aard en omvang van criminele bestedingen. Dit is een bijlage bij een brief over vermeende Russische witwasconstructies waarbij Nederlandse banken een rol zouden spelen. Een andere bijlage is een monitor anti-witwasbeleid. Er is artificial intelligence nodig om te zien of in dit soort documenten iets nieuws staat en of gewone mensen er iets mee kunnen in het kader van de naleving van de Wwft.
 • [8 januari] Het FD voert campagne voor de Europeanisering van het AML/CFT toezicht. Interessant om te zien hoe de media hun steentje bijdragen aan de politieke besluitvorming.
 • [7 januari] Schoonbeek, Boxum en Van Nieuw Amerongen schreven voor AccountantWeek een artikel over de schurkenstaten van de Wwft. Zie mijn suggestie voor een verplichte database.
 • [3 januari] De uitwassen van de sanctieregelgeving worden geïllustreerd door dit artikel over een Noors vliegtuig dat een noodlanding in Iran moest maken. Men kan niet aan reserveonderdelen komen en de passagiers kunnen de VS niet meer in. Hoezo mensenrechten?
 • [2 januari] Assurantietussenpersonen tobben met hun poortwachtersrol, zo blijkt uit dit artikel.
 • [januari] Aleksandra Kuczerawy schreef een paper over de bestrijding van terrorismemarketing en de risico’s voor de grondrechten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s