Er verschijnt continue stroom aan berichten over banken die doorslaan in hun misdaadopsporingsactiviteiten.
Op 21 oktober stond in de Volkskrant het artikel “Jacht op fout geld brengt goede doelen in de problemen” waarin Koen Haegens beschrijft dat goede doelen organisaties problemen hebben met de banken. Die banken worden geacht de handel en wandel van al hun klanten, ook not-for-profit organisaties tot in detail te monitoren. Citaat:
‘Non-profitorganisaties worden wereldwijd geraakt door de aangescherpte regels rond financiële integriteit’, bevestigt Lia van Broekhoven van het Human Security Collective. In een onderzoek onder twintig Nederlandse ngo’s op het terrein van vrouwenrechten en gendergelijkheid gaf 70 procent aan problemen te ervaren met geld overboeken. Zes clubs hadden moeite een bankrekening te openen. ‘Ze krijgen ontzettend veel vragen: waar komt dat geld vandaan, heb je een bestuur, hoe zit het met de jaarlijkse audit-verklaring? De grote, bekende goede doelen beschikken over het geld en de specialisten om hiermee om te gaan. De kleinere organisaties niet. Het is een enorme kostenpost.’
Het geeft aan dat de manier waarop banken nu worden ingezet voor opsporing van criminaliteit, volledig fout is. Het is hoog tijd dat FATF, Europese Commissie en andere internationale gremia tot de orde worden geroepen.
Wanneer zien het Nederlandse Ministerie van Financiën en het Ministerie van Veiligheid in dat zij op de verkeerde weg zijn en zich internationaal sterk moeten maken in het volledig herzien van de criminaliteitsbestrijdingssystemen door private ondernemingen (‘witwasbestrijding’)?