Verkorting betalingstermijn lost de problemen van mkb-leveranciers van het grootbedrijf niet op

De overheid houdt tot 12 november a.s. een internetconsultatie over de verkorting van betalingstermijn voor het grootbedrijf. De intro luidt:

Dit wetsvoorstel strekt tot wijziging van artikel 6:119a lid 6 BW en zorgt ervoor dat grote ondernemingen in hun handelsrelatie met mkb-ondernemingen een betaaltermijn van ten hoogste 30 dagen kunnen afspreken.

Naar mijn mening lost dat de problemen van de mkb-leveranciers van dat grootbedrijf niet op. Mijn bijdrage aan de consultatie (nog niet zichtbaar):

Verkorting van de betaaltermijn heeft geen zin (net als de vorige verkortingsmaatregel). Aangezien mkb-leveranciers niet in de onderhandelingspositie verkeren om tijdige betaling van hun grote afnemers af te dwingen (zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-939578.pdf) zijn extra maatregelen nodig:

# Toezicht en ingrijpen door een krachtige overheidstoezichthouder, bijvoorbeeld de ACM.
# Accountantscontrole op tijdige betaling. Dat is prima mogelijk, accountants moeten vaker niet-financiële informatie in verslaggeving controleren, zie over dat onderwerp onder meer https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2020/juni/reactie-consultatie-nfrd  > het ministerie van financiën weet hier meer van.
# Verbieden supply chain financing ten laste van mkb-leveranciers (zie https://ellentimmer.com/2018/07/01/betalingstermijnen/).

Het is tijd voor serieuze maatregelen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s