Wetsvoorstel verbod antidemocratische organisaties aangenomen door Tweede Kamer

De rijksoverheid liet op 14 oktober weten dat het wetsvoorstel verbod antidemocratische organisaties is aangenomen door Tweede Kamer:

Wetsvoorstel verbod antidemocratische organisaties aangenomen door Tweede Kamer
Nieuwsbericht | 14-10-2020 | 09:00

Op het moment dat radicale of extremistische organisaties de samenleving ernstig bedreigen of de rechtsorde omver willen werpen, moeten we snel kunnen ingrijpen door zulke organisaties door de rechter direct te laten verbieden. Nu kost dat soms jaren procederen en dat gaat straks sneller en effectiever. Het wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) dat dit mogelijk maakt, is aangenomen door de Tweede Kamer. Dat is belangrijk, want bedreigingen van deze organisaties zijn de afgelopen jaren toegenomen.

Minister Dekker:
“We moeten een duidelijke grens trekken als vrijheden door radicale of extremistische organisaties misbruikt worden om onze rechtsstaat en democratische waarden aan te tasten. Tolerant zijn tegen intolerantie kunnen we ons simpelweg niet veroorloven. We maken het daarom mogelijk om sneller en effectiever in te grijpen tegen zulke organisaties als het nodig is, waar zoiets nu nog jarenlange procedures vergt.”

Verlichting bewijs
Om effectiever de strijd tegen antidemocratische organisaties aan te gaan, maakt de wet concreter wat in Nederland in strijd is, of kan zijn, met de openbare orde. Officieren van justitie kunnen daardoor eenvoudiger dan nu het geval is, bewijzen dat een organisatie moet worden verboden, bijvoorbeeld omdat deze aanzet tot haat en geweld of een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. En de rechter krijgt meer houvast als hij een beslissing moet nemen over zo’n verzoek van het Openbaar Ministerie. Zo maken we het makkelijker om organisaties die onze samenleving dreigen te ontwrichten te verbieden en ontbinden.

Bestuursverbod
In de bestaande wetgeving ligt de nadruk alleen op organisaties, waarbij we individuen niet op de korrel kunnen nemen. Dit gaat veranderen. Leidinggevenden van verboden organisaties krijgen in principe een bestuursverbod van drie jaar of meer. Dit voorkomt dat zij ongehinderd door kunnen gaan met hun antidemocratische activiteiten in een andere organisatie. Ook kan de rechter het bevel geven tijdens de procedure activiteiten van een organisatie stop te zetten, waarbij het strafbaar wordt als je zo’n verbod negeert. Zo voorkomt het wetsvoorstel dat ongewenste activiteiten binnen een organisatie worden voortgezet totdat de verbodenverklaring en ontbinding onherroepelijk zijn.

Verdubbeling straf
Wie na een definitief verbod toch nog doorgaat, kan straks een gevangenisstraf van twee jaar krijgen. Nu is dat nog één jaar.

 

Meer informatie:

 • Naam wetsvoorstel: Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen: dossier overheid.nl
 • Wetsvoorstel zoals aan de Eerste Kamer is voorgelegd.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Rechtspersonenrecht, Strafrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wetsvoorstel verbod antidemocratische organisaties aangenomen door Tweede Kamer

 1. r grootveld zegt:

  Dit vind ik ronduit eng. Wie gaat beslissen wat antidemocratisch is. En denkt men op deze manier bepaald gedachtegoed te bestrijden? Dat gaat ondergronds. Maar ook kan het een handvat worden om mensen met afwijkende opvattingen aan te pakken. Kortom, censuur.
  Ik ben van mening dat elke opvatting, hoe vreemd ook, uitgedragen moet kunnen worden. We hadden onlangs ook al te maken met een publieke figuur die wordt geweerd van het internet vanwege niet gangbare opvattingen. Bij voorbeeld kritiek op het coronabeleid!!!! En het verspreiden van complottheorieën. Is dat strafbaar? Hoe zit het dan met de complottheorieën van onze overheid? Hoe lang gaat het duren voordat alles wordt geweerd dat schokkend is voor bepaalde groepen? Lees of zie de film (Truffaud) Fahrenheit 451 van Ray Bradbury!
  Van Voltaire komt het woord dat hij zich ergert aan zotte opvattingen maar desalniettemin zal strijden voor het recht om die uit te dragen. En dus ook om die er op na te mogen houden (Who are the brainpolice: Zappa).

  • Mee eens dat het begrip antidemocratisch dood eng is. Maar de halve garen en idioten die de social media bevolken (samen met malafide botnets en overheden die nepnieuws verspreiden) zijn dat ook. En de gekken die door een messteek internationale commotie veroorzaken in plaats van als loser te worden aangemerkt.

   Het internet bevat nuttige informatie maar is ook een open riool voor gewelddadige organisaties die met hun acties er voor kunnen zorgen dat de mensenrechten worden ondermijnd. Een onjuist gebruik van deze wet is daarom gevaarlijk.

   PS Inmiddels wordt alles gelezen, al is het maar door Palantir. Lees over gedachtelezen dit blog over een Amnesty artikel en een Rathenau rapport en dit blog over dat privacy dood is.
   Dat betekent dat alle gedachten van iedereen getoetst kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s