Chovanec | Belgisch politiegeweld onderzocht door commissie Europees Parlement

Politiegeweld is niet alleen iets voor de Verenigde Staten en richt zich niet alleen tegen zwarte mensen. Dat geweld kan ook om de hoek plaats vinden, bijvoorbeeld in België. In Nederland is het minder bekend, maar in februari 2018 is op de luchthaven van Charleroi een man, Chovanec, overleden door hardhandig optreden van de politie. In augustus jl. zijn schokkende filmbeelden openbaar geworden. VRT schrijft:

Enkele agenten proberen de man in bedwang te houden, hij krijgt ook een deken over zijn hoofd, en één inspecteur zit 16 minuten lang op de man. Je ziet een andere agente die een Hitlergroet brengt, er worden grapjes gemaakt. De man krijgt een kalmeringsmiddel en er volgt een reanimatie, maar het slachtoffer raakt in coma en sterft.

Dit is heel wat anders dan de situaties waarbij politiemensen in penibele omstandigheden een foute beslissing nemen.

Aandacht Europees Parlement
Een subcommissie (DRFMG) van de mensenrechtencommissie LIBE van het Europees Parlement heeft besloten aandacht aan de Chovanec zaak te besteden. Enige Belgische autoriteiten zijn uitgenodigd voor overleg, maar hebben geweigerd deel te nemen. In het persbericht van 21 oktober schrijft DRFMG:

The dedicated monitoring group of the Civil Liberties Committee will look into the possible institutional and systemic aspects of the Chovanec case in Belgium.

As part of its work programme, the Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights Monitoring Group (DRFMG) of the Civil Liberties Committee will hold an in camera exchange of views on the Chovanec case with the Belgian lawyer of the Chovanec family on Thursday, 22 October 2020.

The Executive Director of Europol, the President of the Belgian Conseil Supérieur de la Justice/Hoge Raad voor Justitie, and the Prosecutor General in Mons were invited to take part in this exchange of views but declined the invitation.

Sophie in ‘t Veld (Renew, NL), Chair of the DRFMG, explained that “this meeting was intended to focus on the institutional and systemic follow-up of such cases in the Belgian police and justice system, without entering into the specifics of the case under investigation in Belgium”.

The Group will continue its monitoring and will send written questions to the authorities instead, hoping for their reply.

 

Meer informatie:

Chovanec zaak:

Enige berichten in de media:

Meer artikelen zijn te vinden via een wikipedia bericht, Dood van Jozef Chovanec.

 

Europese instanties:

 


Aanvulling 30 oktober 2020
Belgische raad: geen doofpot in zaak van dood Slowaak in politiecel, NOS 29 oktober 2020.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in English - posts in English on this blog, Europa, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s