Oneerlijke handelspraktijken van het grootbedrijf ten nadele van mkb-leveranciers | de Belgische B2B-wet

Nederland houdt het grootbedrijf de hand boven het hoofd door oneerlijke handelspraktijken ten nadele van mkb-leveranciers niet serieus aan te pakken. Men beperkt zich tot symbolische regels zoals verkorting van de betalingstermijn, waar ik gisteren over schreef.

In België doet men het anders, meldde ik eerder. Inmiddels is men verder: eind dit jaar zal in dat land een wet in werking treden, die misbruik van economische afhankelijkheid verbiedt. Bij Lydian las ik dat oorspronkelijk inwerkingtreding op 1 juni 2020 was beoogd, maar dat inwerkingtreding is uitgesteld naar ten laatste 1 december a.s. Verder zullen op die datum nieuwe regels inzake onrechtmatige bedingen in werking treden. Bepaalde Belgische regels inzake onrechtmatige handelspraktijken traden al op 1 september 2019 in werking.

Misschien kan het Nederlandse Ministerie van EZK in België inspiratie opdoen.

 

Meer informatie:

De wet:

Informatie door enkele private partijen:

 


Aanvulling 1 december 2020
In een nieuwsbrief van een Belgisch advocatenkantoor las ik dat de wet vandaag in werking is getreden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s