Overheden zijn niet bereid te erkennen dat de concepten achter de witwasbestrijding hebben gefaald en dat banken ongeschikt zijn voor criminaliteitsbestrijding in de huidige vorm. In plaats daarvan gaan nationale EU-overheden en internationale overheden, zoals de Europese Commissie, door op het foute pad. Dat gaat ongetwijfeld tot schade voor burgers leiden.
Als ik eerder meldde bewijst het gezamenlijke transactiemonitoringsinitiatief van de Nederlandse banken, bekend onder de naam “Transactie Monitoring Nederland” (TMNL), de mislukking van de privatisering van de criminaliteitsbestrijding. TMNL is een pseudo-overheid zonder democratische controle, die een sleepnet trekt over alle burgers (particulieren en organisaties) van heel Nederland.
België volgt slecht voorbeeld
Recent zag ik dat ook in België het slechte Nederlandse voorbeeld wordt gevolgd. Lees:
- Belgische banken willen platform met overheid tegen witwassen, De Tijd
- Belgian banks plot platform to share anti-money laundering data, banker.com.
Zoals gebruikelijk in de criminaliteitsbestrijding, vraagt niemand zich af of deze digitale sleepnetten wel zorgvuldig en veilig zijn.
Criminaliteitsbestrijding bij de zuiderburen
Lees over de witwasbestrijding in België de informatie van FOD, waaraan opvalt dat daarin dezelfde teksten voorkomen als elders in de EU [*]. Het betekenen dat dit mantra’s zijn die klakkeloos en zonder nadenken worden herhaald. De compliance-industrie en de overheid verdienen er goed aan.
Niemand heeft het er over dat democratische controle en tegenspraak ontbreken als het gaat om de internationale bedenkers van de concepten achter de witwasbestrijding, zoals de Financial Action Task Force (FATF).
—
[*] Zie ook de Belgische nationale bank en de toezichthouder financiële markten.