Mislukking witwasbestrijding en de surveillancemaatschappij komt er aan

Niemand durft het toe te geven: de witwasbestrijding is mislukt. Ook de auteur van het artikel in Trouw van 27 juli jl. over het kostbare en ineffectieve systeem van melden van ongebruikelijke transacties, Tienduizenden witwasmeldingen, amper strafzaken. ‘Soms lijkt het of het hele meldsysteem voor niets is’, draait om de hete brij heen.

Pleidooi voor meer data-analyse
Het is de vraag of het pleidooi voor meer IT(-deskundigheid) bij de overheid, in het artikel uitgesproken door de hofleverancier van de Nederlandse en Europese overheid, professor Unger, de juiste richting uitwijst.

 

 

Met IT is het garbage in –> garbage out; dat geldt ook voor de witwasbestrijding.

Bancaire surveillance
Intussen grijpen de banken de witwasbestrijding aan om hun surveillance-activiteiten verder uit te bouwen. Nu al moeten banken alle transacties van alle klanten ‘monitoren’ (ook van consumenten), dat is financiële surveillance, die veel ingrijpender is dan de surveillance door de adtech-bedrijven. Die surveillance willen de Nederlandse banken straks samen gaan doen door middel van TMNL.

De banken hebben recent laten weten graag biometrische monitoring toevoegen aan hun arsenaal, wat ik geen goed idee vind.

 

 

Datahandelaren en witwasbestrijding
Intussen beginnen de datagraai-praktijken van de datahandelaren die de banken en overheden bedienen bij privacy-activisten op te vallen, lees deze draad van Wolfie Christl:

 

 

Christl verwijst naar een aantal interessante publicaties, onder meer over de port scanning activiteiten van vele partijen, publicaties van Christl over LexisNexis (2016) en ThreatMetrix (2017), dat hij een wereldwijd massa-surveillance systeem noemt. Hij schrijft:

Identity verification, fraud detection and cybersecurity can make sense, of course.
But they maintain incredibly powerful data, calculate opaque ‘reputation’ and ‘trust’ scores that affect people’s lives every day, and they operate without oversight and very much in the dark.

Hij eindigt met:

The problem is, as soon as I start digging, it’s like diving in a never-ending rabbit hole 
tl;tr Risk data companies are monitoring billions of digital transactions every day, often linked to offline identity/credit data, for multi-purpose use. This needs much more scrutiny.

en

So, I’m afraid there is no individual-level solution. This can only be fixed with political and legal measures.

 

Ik denk dat de surveillancemaatschappij er gewoon gaat komen, want de Europese en Nederlandse politiek zijn zich niet bewust van de risico’s. Tegen de tijd dat er rampen gaan gebeuren, zal het te laat zijn.

Op dit blog staan diverse artikelen over mislukking van de witwasbestrijding, onder meer Mislukking van de Wwft | banken gaan samen transacties monitoren en andere berichten in de rubriek fraude e.d.

 


Aanvulling 30 december 2020
In de media verschenen diverse artikelen over TMNL, onder meer:

Lees over wat de overheid van de banken verwacht onder meer:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mislukking witwasbestrijding en de surveillancemaatschappij komt er aan

  1. r grootveld zegt:

    Ze zijn zich niet bewust? U bent mild. Ze sluiten hun ogen! Want de bestrijding van het KWAAD staat nadrukkelijk op de agenda. En dat rechtvaardigt elke ingreep, hoe absurd of ondoordacht ook.
    Het is uitermate frustrerend dat alle ondernemingen worden verplicht tot een ingewikkelde administratie die door de hele keten loopt ivm met de ATV, maar de overheid zich aan deze wet niet lijkt te storen.
    Dat is overigens kenmerkend voor veel van hun handelen.

    Ik denk dat deze overheid vooral uit is op symboolwetgeving. Goed voor het imago. Een ander element is dat men Europa klakkeloos volgt. Dat blijkt uit de vele wetten die worden afgescheiden en die gewoon onuitvoerbaar zijn. Mijn wantrouwen ten opzichte van die treurnis neemt met de dag toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s