De ongewenste klant | artikel ’t Hart over uitsluiting door banken als gevolg van de regels witwasbestrijding

Voor Tijdschrift voor Financieel Recht schreef Frank ’t Hart een nuttig overzichtsartikel (betaalmuur) over de uitsluitingspraktijken van financiële instellingen als gevolg van de criminaliteitsbestrijdingstaken die zij hebben op grond van de witwasbestrijdingsregels (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, ‘Wwft’). Hij bespreekt enige uitsluitingsrechtspraak (onder meer de uitspraak inzake een cliënt van mij) en andere relevante informatie en besluit met de conclusie dat de regelgeving die financiële instellingen verplicht tot misdaadbestrijding in de praktijk tot ongewenste effecten leidt. Hij eindigt met:

Bedacht moet worden dat de Wwft in belangrijke mate verlangt dat financiële ondernemingen een overheidstaak vervullen. Daarmee is niet gezegd dat van financiële ondernemingen geen bijdrage mag worden verlangd in de bestrijding van financieel economische criminaliteit maar deze bijdrage dreigt nu disproportioneel te worden terwijl de gevolgen van een ontoereikende bijdrage verstrekkend zijn. De consequenties van de steeds grotere inspanning die van financiële ondernemingen wordt verlangd leiden tot maatschappelijke ongewenste uitkomsten. Anders gezegd: er zijn in beginsel geen ongewenste cliënten maar wel ongewenste consequenties.

Het is kiezen of delen: of het belang van toegankelijke financiële dienstverlening prevaleert of het belang van de bestrijding van financieel economische criminaliteit en in dat laatste geval moet maatschappelijk geaccepteerd worden dat niet iedereen financiële diensten kan afnemen (met alle gevolgen van dien) en dat cliënten dienen bij te dragen aan de kosten van deze bestrijding.

Aangezien de criminaliteit bestrijdende beleidsmakers hier niet van willen horen, zal er wel niets mee gedaan worden.

Overigens kan hetzelfde gebeuren bij andere Wwft-plichtigen.

 

NB Het is al langer zichtbaar dat de Europese grondrechten niet worden gerespecteerd door de Nederlandse en Europese overheid, daar is de gang van zaken rondom FATCA en de FATCA-verdragen een goed voorbeeld van, lees onder meer dit.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s