Profilering van klanten door banken en andere financiële instellingen zal leiden tot nieuwe vormen van discriminatie en uitsluiting

Op 11 november jl. verscheen in The Guardian het artikel Banking tech could lead to discrimination, says ex-regulator. Daarin signaleert de auteur, Kalyeena Makortoff, dat het gebruik van IT door banken er toe kan leiden dat discriminatie toeneemt. Zij sprak daar over met een voormalige lid van de Engelse toezichthouder in de financiële sector, de Financial Conduct Authority (FCA).

Dat uitsluiting toeneemt is logisch, want banken (maar hetzelfde geldt voor betaaldienstverleners en verzekeraars) kunnen met IT makkelijker vaststellen aan welke groepen klanten zij weinig geld verdienen en welke klanten (anderszins) kostbaar zijn. In privacytermen wordt dat ‘profilering’ genoemd, het op individueel niveau digitaal opstellen van een klantenprofiel. Banken kunnen zo’n profiel heel nauwkeurig opstellen, omdat zij exact inzicht hebben in het betalingsverkeer van hun klanten.

Kostbare klanten
Dat klanten kostbaar zijn voor de bank, kan ook worden veroorzaakt door het cliëntenonderzoek op grond van de antiwitwaswetgeving.
Een ander voorbeeld is de Amerikaanse FATCA wet, gecombineerd met de verdragen die de VS met onder meer Nederland heeft gesloten. Op grond daarvan moeten financiële instellingen gegevens leveren aan de Amerikaanse belastingdienst. Bij FATCA werd al in 2014 zichtbaar dat banken geen zin hebben in ‘dure’ klanten, lees Mag een ondernemer klanten weigeren omdat hij vindt dat de wettelijke verplichtingen te bewerkelijk zijn?

 

Lees op dit blog over financiële mensenrechten, compliance-uitsluiting en profileren.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s