De hogepriesters van de witwasbestrijding

Degenen die zich op de hoogte willen stellen van de wijze waarop zij de Nederlandse overheid gelukkig kunnen maken op het gebied van criminaliteitsbestrijding, adviseer ik naar het door Kerckebosch georganiseerde witwasbestrijdingscongres te gaan.

Tijdens het congres zijn donderpreken van witwashoogleraren Hoogenboom en Pheijffer te verwachten, gericht op het onwillige Wwft-nalevingsvolk. In de voetsporen van Dato Steenhuis zullen zij herhalen dat iedere mens en iedere organisatie vergiftigd is tot op het bot. Mevrouw Snijder-Kuipers en de heer Kolkman zullen de compliance medewerkers haarfijn inlichten over de juridische krochten van de Wwft en de witwasofficier van het Openbaar Ministerie heeft vast mooie witwasgeschiedenissen in petto.

De praktijk
Intussen tobben ondernemers met vreemde vragen van anonieme compliance-medewerkers van hun bank. Zoals: “ik zie dat u dividend op uw rekening ontvangt. Hoe kan dat want uit het handelsregister blijkt niet dat u aandeelhouder bent”. Er zit dan niets anders op dan geduldig aan die medewerker enige beginselen van het Nederlandse ondernemingsrecht bij te brengen.

Kritische reflectie op de witwasbestrijding
Uit het programma is niet af te leiden dat een echte kritische reflectie op de witwasbestrijding zal plaats vinden. Zo’n reflectie is zeer gewenst omdat er ernstige schaduwzijden zijn aan de FATF-concepten:

  • MONEYVAL maakte bekend dat de de-risking praktijken van banken leiden tot beëindiging van relaties met complete regio’s en allerlei typen van klanten. Dat betekent dat men daar geen toegang heeft tot het banksysteem en belemmert verbeteringen in bewuste regio’s en bij bewuste typen klanten. Onder andere oost Europa is het slachtoffer van deze nieuwe vorm van discriminatie. Dat is niet in overeenstemming met de theorie, schrijft de organisatie, maar gebeurt gewoon. Ik schreef er over.
  • De privatisering van de opsporing van financieel-economische criminaliteit (‘monitoring’ en cliëntenonderzoek), oftewel de financiële surveillance die verplicht is op grond van de witwasbestrijdingswetten, leidt tot discriminatie en uitsluiting van burgers en organisatie. Dat constateerde de VN-rapporteur inzake terrorismebestrijding en mensenrechten in een rapport. Deze rapporteur heeft ernstige kritiek op de FATF. Lees mijn blog. De rapporteur schrijft over de gevolgen voor bepaalde zwakke groepen. Echter, het schadelijke effect van de FATF-maatregelen zal effect hebben op alle burgers en organisaties. Alleen degenen die rijk genoeg zijn, kunnen maatregelen nemen om de schade te beperken.
  • In Nederland is zichtbaar dat de schade door de witwasbestrijding steeds groter wordt, lees onder meer De cliëntenacceptatie door banken vliegt uit de bocht, Nederlanders buiten de EU kunnen geen bankrekening meer bij een Nederlandse bank aanhouden en andere artikelen op dit blog over de-risking en compliance-uitsluiting.
  • Bij FATF en andere internationale organisaties is er een naïef geloof in digitalisering, terwijl inmiddels duidelijk is geworden dat digitale methoden grote risico’s met zich mee brengen. Dat blijkt onder meer uit het hierboven genoemde rapport van de VN-rapporteur, maar ook uit zijn vernietigende analyse van het profileringssysteem van het Ministerie van Sociale Zaken, SyRI. Lees onder meer het artikel van de NOS. Er verschijnen vele publicaties over de schaduwkanten van artificial intelligence, big data en profilering. Daarom is het hoog tijd voor een kritische beoordeling van de digitaliseringsconcepten achter de witwasbestrijding. Daarbij laat ik nog maar even buiten beschouwing dat het cliëntenonderzoek op grond van de witwasbestrijding leidt tot enorme verzamelingen van persoonsgegevens en andere vertrouwelijke gegevens, onder meer bij de ondernemingen die dat cliëntenonderzoek moeten uitvoeren, met alle cybersecurity risico’s van dien.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s