Bestrijding van criminaliteit met procesbeschrijvingen | AFM over SIRA | Wwft

Van de tekentafels van accountantstoezichthouder AFM kwamen deze maand aanbevelingen (‘handvatten’) voor accountantsorganisaties inzake de Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA), die op grond van de accountantsregelgeving verplicht is en ook de Wwft dient te omvatten.

Opvallend aan de AFM-publicatie is dat het uitsluitend procesbeschrijvingen bevat. Dat is een euvel waaraan veel publicaties inzake integriteit lijden, zie bijvoorbeeld ook mijn commentaar op de concept-beleidsregel maatschappelijke betamelijkheid voor trustkantoren door DNB. Inhoudelijke handreikingen, standpunten en aanbevelingen worden niet gedaan. Het accent ligt op procedures en bewijslevering van de verrichte inspanningen.

Of de inspanningen (die veel tijd en geld kosten) iets opleveren, weet ik nog steeds niet. Het is hoog tijd dat naleefkundigen met zowel juridische als gedrags- en organisatiekundige kennis hier eens onderzoek naar gaan doen. Ik vrees namelijk dat er in de criminaliteitsbestrijding (‘witwasbestrijding’ genoemd) veel wordt geschreven en gepraat en weinig wordt bereikt. Het is nog kwalijker als taken bij accountantsorganisaties worden neergelegd, waarvoor zij niet toegerust zijn.

Het bericht van AFM

AFM biedt handvatten beheersing integriteitsrisico’s accountantsorganisaties
17 oktober 2019

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt accountantsorganisaties praktische handvatten om de Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA) toe te passen. De SIRA stelt hen beter in staat om incidenten, waaronder betrokkenheid bij strafbare feiten zoals witwassen, terrorismefinanciering en corruptie, te voorkomen. Ook kan het bijdragen aan het beperken van de impact van incidenten. Dit geldt zowel voor de eigen organisatie als voor werkzaamheden voor controlecliënten.
Beheersing integriteitsrisico’s
Het is van belang dat accountantsorganisaties kritisch en doorlopend hun eigen beheersing van integriteitsrisico’s beoordelen en waar nodig aanscherpen. De AFM, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de SRA willen dat alle accountantsorganisaties dit uiterlijk eind 2020 aantoonbaar doen.

Verkenning
De AFM heeft in een verkenning (risico-georiënteerd) bij 27 niet-OOB accountantsorganisaties (Organisaties van Openbaar Belang) de SIRA opgevraagd en beoordeeld. Uit deze verkenning blijkt dat sommige accountantsorganisaties hier goede voortgang boeken. Binnen de onderzochte groep is echter ook ruimte voor verbetering én versnelling. De AFM denkt dat deze praktische handvatten hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Mijn aankondiging op twitter

 

Meer informatie:


Aanvulling 7 november 2019
Over de aanbevelingen verscheen een artikel op Accountancy Vanmorgen, ‘Vrees over SIRA-handvatten niet terecht’.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s