Van de tekentafels van accountantstoezichthouder AFM kwamen deze maand aanbevelingen (‘handvatten’) voor accountantsorganisaties inzake de Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA), die op grond van de accountantsregelgeving verplicht is en ook de Wwft dient te omvatten.
Opvallend aan de AFM-publicatie is dat het uitsluitend procesbeschrijvingen bevat. Dat is een euvel waaraan veel publicaties inzake integriteit lijden, zie bijvoorbeeld ook mijn commentaar op de concept-beleidsregel maatschappelijke betamelijkheid voor trustkantoren door DNB. Inhoudelijke handreikingen, standpunten en aanbevelingen worden niet gedaan. Het accent ligt op procedures en bewijslevering van de verrichte inspanningen.
Of de inspanningen (die veel tijd en geld kosten) iets opleveren, weet ik nog steeds niet. Het is hoog tijd dat naleefkundigen met zowel juridische als gedrags- en organisatiekundige kennis hier eens onderzoek naar gaan doen. Ik vrees namelijk dat er in de criminaliteitsbestrijding (‘witwasbestrijding’ genoemd) veel wordt geschreven en gepraat en weinig wordt bereikt. Het is nog kwalijker als taken bij accountantsorganisaties worden neergelegd, waarvoor zij niet toegerust zijn.
Het bericht van AFM
AFM biedt handvatten beheersing integriteitsrisico’s accountantsorganisaties
17 oktober 2019De Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt accountantsorganisaties praktische handvatten om de Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA) toe te passen. De SIRA stelt hen beter in staat om incidenten, waaronder betrokkenheid bij strafbare feiten zoals witwassen, terrorismefinanciering en corruptie, te voorkomen. Ook kan het bijdragen aan het beperken van de impact van incidenten. Dit geldt zowel voor de eigen organisatie als voor werkzaamheden voor controlecliënten.
Beheersing integriteitsrisico’s
Het is van belang dat accountantsorganisaties kritisch en doorlopend hun eigen beheersing van integriteitsrisico’s beoordelen en waar nodig aanscherpen. De AFM, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de SRA willen dat alle accountantsorganisaties dit uiterlijk eind 2020 aantoonbaar doen.Verkenning
De AFM heeft in een verkenning (risico-georiënteerd) bij 27 niet-OOB accountantsorganisaties (Organisaties van Openbaar Belang) de SIRA opgevraagd en beoordeeld. Uit deze verkenning blijkt dat sommige accountantsorganisaties hier goede voortgang boeken. Binnen de onderzochte groep is echter ook ruimte voor verbetering én versnelling. De AFM denkt dat deze praktische handvatten hier een bijdrage aan kunnen leveren.
Mijn aankondiging op twitter
Rechtstreeks van de tekentafels van de @AutoriteitFM :
“AFM biedt handvatten beheersing integriteitsrisico’s accountantsorganisaties”
Overigens zijn dit geen handvatten maar is het niet meer dan een procesbeschrijving #Wwft #Wta https://t.co/rUqUNkhkFU
— Ellen Timmer (@Ellen_Timmer) 21 oktober 2019
Meer informatie:
- AFM: AFM biedt handvatten beheersing integriteitsrisico’s accountantsorganisaties.
- De zgn. ‘praktische handvatten’: Handvatten bij toepassing Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA) .
- In 2017 schreef ik Systematische integriteitrisicoanalyse voor iedereen.
- Kijk hier voor alle berichten op dit blog over SIRA.
Aanvulling 7 november 2019
Over de aanbevelingen verscheen een artikel op Accountancy Vanmorgen, ‘Vrees over SIRA-handvatten niet terecht’.