Is nationaliteitsdiscriminatie geoorloofd in de misdaadbestrijding en als het in het belang van het land is? | Argos uitzending, beslissingen College voor de Rechten van de Mens

De omvang van nationaliteitsdiscriminatie neemt steeds meer toe.
In dit blog besteed ik aandacht aan een nieuwe Argos serie, dat nationaliteitsdiscriminatie steeds gewoner wordt en aan de beslissingen van het College voor de Rechten van de Mens.

Vriend of Vijand. Een podcast over kennisspionage op Nederlandse universiteiten

Saar Slegers maakt voor Argos een interessante podcast serie over kennisspionage, waarin ook de gevolgen van nationaliteitsdiscriminatie in het belang van de staatsveiligheid, aan de orde komen. Ook het Veerman/Khan schandaal komt aan de orde.

In de eerste aflevering komt een oudere wetenschapper van Russische afkomst aan het woord, die naar Nederland was geëmigreerd maar niet meer wetenschappelijk aan het werk kon vanwege vermeende risico’s voor de nationale veiligheid. Een vertegenwoordiger van de AIVD vertelde in de uitzending dat het beschadigen van burgers is toegestaan als dat in het belang van Nederland is. Toch is het treurig dat deze man van het kastje naar de muur is gestuurd en geen wetenschappelijk werk heeft kunnen doen, al is het maar op een ‘ongevaarlijk’ terrein

Lees het artikel over Iraanse student Daryaa en beluister de uitzendingen via de pagina over de serie.

Nationaliteitsdiscriminatie is gewoon geworden ook al bestaan er grondrechten

Deze vorm van discriminatie komt steeds vaker voor, zie mijn berichten met de tag nationaliteitsdiscriminatie. Enkele voorbeelden volgen hierna.

Amerikaanse nationaliteit
De onopgeloste problematiek van de slachtoffers van FATCA (slachtoffers van Amerikaanse overheid) speelt al een hele tijd. Of er verbetering komt is de vraag.

Iraanse nationaliteit
Iraniërs die al lang in Europa wonen krijgen met discriminatie door financiële instellingen te maken, wat soms tot uitwassen leidt, lees mijn artikel over de ervaring van Jona Lendering en het bericht waarin ik meld dat een hypotheekbank probeert van een hypotheek af te komen omdat een van de hypotheeknemers in Iran is geboren. Het is vast het topje van de ijsberg.

Russische nationaliteit
In het verleden hadden alleen Russen in ‘gevoelige’ sectoren problemen, zoals in de Argos-uitzending beschreven. Nu geldt het voor iedereen met de Russische nationaliteit, ook al woont hij of zij bijna het hele leven in Nederland, aangezien er sancties zijn afgekondigd die ook gewone burgers raken (lees 1, 2). Over de praktijk is voor zover ik weet nog niet geschreven, maar ik heb van iemand gehoord dat banken zonder vooraankondiging betalingen vasthouden (ook kleine bedragen) en op een tussenrekening plaatsen en er dan een maand over te doen om de betaling vrij te geven. Vermoedelijk worden nu alle mensen die in Rusland zijn geboren, respectievelijk die de Russische nationaliteit hebben, door financiële instellingen als hoog risico op witwassen en terrorismefinanciering bestempeld.

Europa verbiedt nationaliteitsdiscriminatie niet
Er ligt een Europees voorstel om discriminatie tegen te gaan, waarin nationaliteitsdiscriminatie niet wordt verbonden, lees dit.

College voor de Rechten van de Mens en nationaliteitsdiscriminatie

Zorgelijk is dat het College voor de Rechten van de Mens onvoldoende optreedt tegen nationaliteitsdiscriminatie, lees mijn artikel over hun besluit inzake discriminatie van mensen met Amerikaanse nationaliteit door Nationale-Nederlanden.
Op 4 april jl. werden twee nieuwe besluiten van het College bekend gemaakt, waarin nationaliteitsdiscriminatie aan de orde komt. In de ene zaak lijkt het echter niet om nationaliteit te gaan maar om de binding van een stichting met Nederland. In de andere zaak heeft het bedrijf van een Nederlands-Syrisch echtpaar een Syrische naam, wat tot problemen leidt met de Citibank. In het bericht schrijft het College:

Banken moeten zich echter realiseren dat criteria die direct of indirect onderscheid maken op grond van nationaliteit, niet verder mogen gaan dan strikt noodzakelijk.

Het betekent dat het College kennelijk accepteert dat er onderscheid op nationaliteit wordt gemaakt, al mag dat niet tot afwijzing leiden, zo blijkt uit de passage daarna:

Zoals uit beide oordelen blijkt, is het in ieder geval van belang dat banken hun criteria niet als afwijzingscriteria hanteren. De procedure rond en na de screening moet erop gericht zijn alle burgers en stichtingen die niets verkeerd blijken te doen, de financiële dienst te verlenen waar zij recht op hebben. Zo wordt voorkomen dat verboden onderscheid wordt gemaakt en discriminatie plaatsvindt.

Het is hoog tijd dat College voor de Rechten van de Mens en andere instanties, zoals Kifid, krachtig stelling gaan nemen tegen nationaliteitsdiscriminatie.

 

NB Op dit moment is er een rel rondom het College voor de Rechten van de Mens, lees onder meer bij de NOS: Crisis in top mensenrechtencollege, klokkenluiders moeten veld ruimen.

 

Over klokkenluider Veerman schreef ik eerder op dit blog onder de titel ‘Verkocht Nederland atoomgeheimen in opdracht van de VS?’.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s