Europese nationaliteitsdiscriminatie | Rusland-sancties

Al eerder schreef ik over Europese nationaliteitsdiscriminatie in het kader van de Rusland-sancties. In het vandaag bekend gemaakte persbericht schrijft de Europese Raad over “the prohibition to provide architectural and engineering services as well as IT consultancy services and legal advisory services to Russia“. Als ik op deze pagina kijk, staat er:

Services to Russia or Russian persons:
• prohibition on crypto asset wallet, account or custody services
• prohibition to provide architectural and engineering services
• prohibition to provide IT consultancy services and legal advisory services

Uit de bekend gemaakte wijzigingsregeling op verordening 833/2014 blijkt dat het cryptoverbod van de eerste bullet betrekking heeft op in de EU verblijvende mensen met Russische nationaliteit. Het verbod van de tweede en derde bullet kent een specifieke doelgroep waar geen natuurlijke personen onder vallen, zie dit artikel.

De eerder door mij gesignaleerde discriminatie van mensen met Russische nationaliteit die inwoner van de EU zijn, wordt gehandhaafd. Deze is te vinden in artikel 5b van de verordening, het cryptoverbod is daar een onderdeel van.

Door middel van de wijzigingsregeling van 6 oktober is lid 2 van dit artikel (crypto) aangepast. Voorheen stond er dat het verbod alleen geldt voor crypto tegoeden van meer dan 10.000 euro. Die drempel is vervallen, zodat crypto aanbieders het druk gaan krijgen met het checken of iemand met een lager saldo onder de sancties valt.

Er staat in lid 3 van artikel 5b een uitzondering op het verbod:

Paragraphs 1 and 2 shall not apply to nationals of a Member State, of a country member of the European Economic Area or of Switzerland, or to natural persons having a temporary or permanent residence permit in a Member State, in a country member of the European Economic Area or in Switzerland.

In artikel 5m van de verordening staat een verbod op verlening van bepaalde zakelijke diensten aan onder meer mensen met Russische nationaliteit die inwoner zijn van de EU:

It shall be prohibited to register, provide a registered office, business or administrative address as well as management services to, a trust or any similar legal arrangement having as a trustor or a beneficiary

met een zelfde uitzondering als hierboven vermeld. Dit verbod heeft gevolgen voor (Angelsaksische) trusts en fondsen voor gemene rekening die een deelnemer met Russische nationaliteit hebben.

 


Aanvulling 7 oktober 2022
Bovenstaande tekst aangepast naar aanleiding van het lezen van de regeling.
Zie over het nieuwe sanctiepakket ook deze pagina van DNB.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Sanctieregels en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s