Juridische dienstverlening per 6 oktober 2022 onder algemene Rusland sancties gebracht

Gisteren is het nieuwe sanctiepakket van de EU inzake Rusland gepubliceerd [1]. Interessant is dat waar voorheen juridische dienstverlening niet onder de reikwijdte van het verbod van artikel 5n van de verordening 833/2014 viel [2], dit nu wel het geval is. Dat wordt veroorzaakt door de toevoeging van een nieuw lid 2 aan dat artikel (markering door mij):

2. It shall be prohibited to provide, directly or indirectly, architectural and engineering services, legal advisory services and IT consultancy services to:
(a) the Government of Russia; or
(b) legal persons, entities or bodies established in Russia.

In de considerans van de wijzigingsregeling [3] wordt het begrip ‘legal advisory services‘ als volgt toegelicht:

‘Legal advisory services’ covers: the provision of legal advice to customers in non-contentious matters, including commercial transactions, involving the application or interpretation of law; participation with or on behalf of clients in commercial transactions, negotiations and other dealings with third parties; and preparation, execution and verification of legal documents. ‘Legal advisory services’ does not include any representation, advice, preparation of documents or verification of documents in the context of legal representation services, namely in matters or proceedings before administrative agencies, courts or other duly constituted official tribunals, or in arbitral or mediation proceedings.

Positief is dat het nieuwe verbod op juridische dienstverlening geen betrekking heeft op mensen met Russische nationaliteit die inwoner zijn van de EU.

 

Noten
[1] Lees het nieuwsbericht. Zie over het nieuwe sanctiepakket ook deze pagina van DNB.
[2] De tekst van artikel 5n lid 1 luidt:

1. It shall be prohibited to provide, directly or indirectly, accounting, auditing, including statutory audit, bookkeeping or tax consulting services, or business and management consulting or public relations services to:
(a) the Government of Russia; or
(b) legal persons, entities or bodies established in Russia.

[3] Council Regulation (EU) 2022/1904.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, Sanctieregels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s