Europa maakt zich schuldig aan nationaliteitsdiscriminatie in sanctieregelgeving | Rusland-sancties

In de sanctieregelgeving is een verbod opgenomen om gelden aan te houden van Russen, dit staat in artikel 5b, markering door mij:

1. It shall be prohibited to accept any deposits from Russian nationals or natural persons residing in Russia, legal persons, entities or bodies established in Russia or a legal person, entity or body established outside the Union and whose proprietary rights are directly or indirectly owned for more than 50 % by Russian nationals or natural persons residing in Russia, if the total value of deposits of that natural or legal person, entity or body per credit institution exceeds EUR 100 000.

2. It shall be prohibited to provide crypto-asset wallet, account or custody services to Russian nationals or natural persons residing in Russia, or legal persons, entities or bodies established in Russia, if the total value of crypto-assets of the natural or legal person, entity or body per wallet, account or custody provider exceeds EUR 10 000.

3. Paragraphs 1 and 2 shall not apply to nationals of a Member State, of a country member of the European Economic Area or of Switzerland, or to natural persons having a temporary or permanent residence permit in a Member State, in a country member of the European Economic Area or in Switzerland.

 

Ik vroeg me eerder al af of zowel voor de “Russian nationals” als voor de “natural persons” geldt dat zij inwoner van Rusland moeten zijn. Uit de beantwoording van vragen via het addendum op de leidraad van het Ministerie van Financiën, waarover ik eerder vandaag schreef, blijkt dat dit niet het geval is. Zie de antwoorden op vragen E en F:

Dat betekent dat op grond van deze Europese regels mensen met de Russische nationaliteit die inwoner zijn van de EU mogen worden gediscrimineerd, ook al wonen ze langdurig in de EU. Dat is te bizar voor woorden en in strijd met alle principes van het Europese recht.

Grondrechten zijn niet in goede handen bij Europa
Het geeft aan de de EU aan het afglijden is, wat ook al is te zien aan de omgang met mensen met Amerikaanse nationaliteit die geconfronteerd worden met de onrechtmatige Amerikaanse Citizenship-Based Taxation en FATCA (zie inleiding).

 


Aanvulling 6 oktober 2022
In het nieuwste pakket maakt Europa het nog bonter, zie het persbericht van 6 oktober, zie ook dit bericht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s