Addendum bij leidraad Ministerie van Financiën over sanctieregelgeving

Op 17 augustus 2022 heeft het Ministerie van Financiën een addendum toegevoegd aan de leidraad over de sanctieregelgeving (pagina). Het addendum bevat veelgestelde vragen in verband met de territoriale integriteit van Oekraïne. Er komen vragen aan de orde als:

  • Mag ik als Europees bedrijf of als Europees burger vanaf mijn Nederlandse of Europese bankrekening betalingen aan Russische personen of bedrijven met een Russische bankrekening verrichten?
  • Hoe ver moet bevriezing van een Nederlands bedrijf (dat zelf niet gesanctioneerd is) gaan?

Rechtsbijstand
Blijkens de veelgestelde vragen is het ministerie van mening dat het bijstaan van een gesanctioneerde (Wit-)Russische partij kan worden aangemerkt als het ter beschikking stellen van ‘economische middelen’ in de zin van de toepasselijke regelgeving [1]. Er moet dan altijd met het Ministerie van Buitenlandse Zaken contact worden opgenomen voor ontheffing, terwijl voor het ontvangen van betaling van de dienst een ontheffing van het Ministerie van Financiën nodig is.

‘Transactie’
Nog merkwaardiger wordt het dat het transactiebegrip van de toepasselijke verordening [2] wordt uitgerekt naar alle soorten dienstverlening (dus niet alleen de betaling voor een dienst), inclusief juridische advies, belastingadvies, boekhoudkundige diensten of andere administratieve diensten [3].

 

Noten
[1] Antwoord op vraag R, paragraaf 1.6.
[2] Artikel 5aa Verordening (EU) Nr. 833/2014.
[3] Aldus het antwoord op vraag T, paragraaf 1.7.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s