AVG en kredietbeoordeling | uitspraak Datatilsynet over het zonder grondslag opvragen van een kredietbeoordeling

In de financiële sector gaan zeer veel vertrouwelijke gegevens om, waaronder zeer veel persoonsgegevens. De redenen voor het verzamelen van de gegevens zijn enerzijds de misdaadbestrijdingstaken die de overheid naar de financiële sector heeft verlegd [*] en anderzijds de eigen activiteiten van de financiële instellingen, bijvoorbeeld de beoordeling of een lening kan worden verstrekt. Die financiële instellingen maken veel gebruik van datahandelaren, onder andere datahandelaren die zich met kredietwaardigheidsbeoordeling bezig houden. Ook hier is de AVG relevant, zoals uit navolgende zaak blijkt.

In een zaak die werd behandeld door de Noorse gegevensbeschermingstoezichthouder (Datatilsynet) kwam aan de orde dat een vastgoedbeheeronderneming Krokatjønnveien 15 AS (‘Krokatjønnveien’) kredietwaardigheidsbeoordelingen had laten maken van twee personen die geen relatie met Krokatjønnveien hadden, vermoedelijk vanwege een privégeschil van één van hen met iemand van Krokatjønnveien. Die twee personen ontdekten dat en dienden een klacht bij de toezichthouder in, die onderzoek instelde en tot de conclusie kwam dat Krokatjønnveien ten onrechte de kredietwaardigheidsbeoordeling had opgevraagd, wat een boete van NOK 300,000 (ongeveer 30.500 euro) opleverde.

Datatilsynet is van mening dat zorgvuldig met het aanvragen van een kredietbeoordeling moet worden omgegaan, omdat het samengesteld wordt met persoonsgegevens uit vele verschillende bronnen, met veel details van de persoonlijke financiën, zoals betalingsaanzeggingen, hypotheken en gegevens over schulden. Degene die een kredietbeoordeling opvraagt hoort daarvoor een grondslag als bedoeld in de AVG te hebben (bijvoorbeeld een overeenkomst). In deze zaak ontbrak die grondslag en was er reden voor een boete.

 

Bericht Datatilsynet in het Noors,
pagina over kredietbeoordeling (Noors)

 

[*] Ook bekend als ‘witwasbestrijding’, gebaseerd op Europese regels en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s