Defensiedeskundige Ko Colijn: ‘Nederland liet Khan zijn gang gaan op last van de CIA’

Op de Argos site staat een interview van Huub Jaspers met Ko Colijn onder de titel Defensiedeskundige Ko Colijn: ‘Nederland liet Khan zijn gang gaan op last van de CIA’, 25 april 2023. Het bevestigt wat Veerman eerder zei tijdens een interview met Nieuwsweekend op 11 juli 2020. Het oordeel van Colijn is vernietigend als hem wordt gevraagd wat de de casus van de Pakistaanse atoombom ons leert over het beleid van Nederland om kennisspionage te voorkomen en de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan:

De casus Khan toont aan:

* Ten eerste dat Nederland niet alleen een trouwe maar een volgzame en zelfs slaafse bondgenoot van de VS is. We veroorloven ons simpelweg geen ‘Nee’ tegenover Washington.
* Ten tweede dat in de VS maar ook in Nederland nobele doelstellingen als het tegengaan van de verspreiding van kernwapens of de bescherming van mensenrechten steeds moeten wijken voor geopolitieke prioriteiten. We hebben Khan op last van de CIA te veel zijn gang laten gaan, ten koste van onze hooggestemde non-proliferatie-doelen.
* Ten derde dat Nederland de kniebuigingen voor Washington liever niet aan de grote klok laat hangen. Misschien is dit wel het enige dat we bij de VS kunnen bedingen, dat de Amerikanen dit niet rondbazuinen.

 

Over klokkenluider Veerman schreef ik eerder op dit blog onder de titel ‘Verkocht Nederland atoomgeheimen in opdracht van de VS?‘, onder meer naar aanleiding van de podcast De extreem lange adem van klokkenluider Frits Veerman, Nieuwsweekend 11 juli 2020.

Het fragment van de uitzending wordt nog wel op de NPO site aangekondigd:

maar het fragment zelf is helaas verdwenen.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s