Start Nederlands ubo-register voor trusts | Wwft

Op 1 november verscheen het nieuwsbericht van de rijksoverheid dat op die dag het ubo-register voor trusts van start is gegaan:

Start registratie Nederlands UBO-register voor trusts
Nieuwsbericht | 01-11-2022 | 12:15

Per 1 november 2022 moeten beheerders van trusts (trustees), fondsen voor gemene rekening en soortgelijke constructies, hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) registreren in het UBO-register trusts.

Het UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies zorgt voor meer transparantie. Het maakt het voor criminelen lastiger om zich te verschuilen achter zulke constructies. Door deze transparantie draagt het register bij aan het voorkomen van witwassen, corruptie, fraude, belastingontduiking en financiering van terrorisme.

Wat is een trust?
Een trust is een juridische constructie die in het leven wordt geroepen door een persoon (de oprichter/settlor), waarbij goederen worden toevertrouwd aan een beheerder (de trustee) ten behoeve van één of meerdere begunstigden. De trust kent vele varianten en wordt onder meer gebruikt in de zakelijke sfeer, in familiaire sfeer, in charitatieve en culturele sferen, et cetera.

Registratie
Alleen de trustee van een trust, of degene die in een soortgelijke juridische constructie een vergelijkbare positie heeft als een trustee in een trust, kan de registratie van UBO’s verrichten. De trustee is zelf ook een UBO van de trust.

Registreren kan via de website uboregistertrusts.nl vanaf 1 november 2022 tot uiterlijk 1 februari 2023. Het UBO-register trusts wordt namens de ministeries van Financiën en Justitie & Veiligheid beheerd door de Kamer van Koophandel.

 

Er wordt verzuimd te melden dat een trust een Angelsaksische rechtsvorm is.

 

 

Veel meer personen ‘uiteindelijk belanghebbende’ (ubo)
Bij een trust en soortgelijke rechtsvormen, waartoe volgens de Nederlandse overheid het fonds voor gemene rekening behoort, moeten veel meer personen als ‘ubo’ registreren dan bij andere rechtsvormen, zodat aangenomen mag worden dat trusts en soortgelijke rechtsvormen minder zullen worden ingezet. Het betreft:

in het geval van een trust, de volgende natuurlijke personen:
1°. de oprichter of oprichters;
2°. de trustee of trustees;
3°. voor zover van toepassing, de protector of protectors;
4°. de begunstigden, of voor zover de afzonderlijke personen die de begunstigden zijn van de trust niet kunnen worden bepaald dan wel het vijfde lid, tweede volzin van toepassing is, de groep van personen in wier belang de trust hoofdzakelijk is opgericht of werkzaam is; en
5°. elke andere natuurlijke persoon die door directe of indirecte eigendom of via andere middelen uiteindelijke zeggenschap over de trust uitoefent.

Bij andere rechtsvormen hoeven de oprichter (1°) en de beheerder (2°) niet als ubo te worden geregistreerd en komt de protector (3°) niet voor. Verder geldt voor andere rechtsvormen dat sprake moet zijn van een eigendomsbelang van meer dan 25%, die drempel geldt hier niet (4°).

Er is een beperkte uitzondering voor begunstigden bij een klein belang als sprake is van professioneel beheer met een Wft-vergunning.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Kamer van Koophandel, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s