Luxemburg als offshore land

Door sommigen wordt Luxemburg als ‘offshore’ land aangemerkt. Al eerder zag ik Luxemburg op een offshorelijstje figureren, nl. een lijst van AMLC. Toen vroeg ik me ook al af waarom Nederland er niet op staat, als het begrip ‘offshore’ zo ruim wordt geïnterpreteerd.
Ook Jan van Koningsveld blijkt Luxemburg in die categorie te zetten, zo lees ik op LinkedIn. Hij heeft aan een artikel (betaalmuur) mee gewerkt dat op 7 oktober in het NRC verscheen en waarin staat:

Een offshore-vennootschap is een bedrijf dat is opgericht op een plek waar de wetgeving mogelijkheden biedt de identiteit van de eigenaar te verhullen.

Dat is dan niet van toepassing op Luxemburg, want daar geldt dezelfde Europees gebaseerde witwasbestrijdingsregelgeving als in Nederland. Ook daar is een register van uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s). Door de Luxemburgse rechter zijn vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie over het ubo-register, de conclusie is bekend en de uitspraak wordt eind november dit jaar verwacht.

Toch schrijven de drie NRC-auteurs (markering door mij):

Populaire offshore-locaties zijn Luxemburg, de Britse Maagdeneilanden en Jersey.

Merkwaardig. Een verdere uitleg ontbreekt in het NRC-artikel dat de bekende sappige details bevat, waar de politieke journalisten zo graag over schrijven, zoals jaloersmakende rijken, criminelen en Russische oligarchen. Hoe het juridisch zit interesseert ze weinig, wat ook blijkt uit de tekst over het Engelse vastgoedregister [*]. Het is een lekker vet verhaal.

Voorlopig ga ik er van uit dat Luxemburg ten onrechte het predicaat ‘offshore’ opgeplakt heeft gekregen. Overigens is het Luxemburgse handelsregister enige tijd geleden gehackt (artikel) zodat er weinig meer geheim lijkt aan in Luxemburg gevestigde rechtspersonen.

 

[*] In het VK is er geen kadaster. Dat is er in Nederland wel, zodat in Nederland zichtbaar is welke rechtspersoon eigenaar van vastgoed is. Vervolgens kan via het Nederlandse ubo-register (als de eigenaar een Nederlandse entiteit is) worden nagegaan wie de uiteindelijk belanghebbende is. Volgens Europese plannen zullen entiteiten van buiten de EU die in de EU vastgoed hebben zich in de Europese ubo-registers moeten registreren.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s