De witwasbestrijdingsbazen vergaderen in plaats van zichzelf af te schaffen | FATF, Wwft

Het ministerie van Financiën publiceerde een verslag van de plenaire FATF vergadering van 4 maart 2022, met uiteraard de wisselingen in schurkenstaten (hoog risico jurisdicties), de witwasmogelijkheden van vastgoed en de gewijzigde regels inzake uiteindelijke belanghebbenden (ubo’s) waarbij de grote groep nette ubo’s schade ondervindt van de wereldwijde jacht op criminelen, weer op de bekende manier verkocht met:

Op instructie van de FATF wordt door Europa en Nederland een veel te ruime definitie van ‘uiteindelijk belanghebbende’ gehanteerd [*] en zijn de nationale ubo-registers in de EU-lidstaten in strijd met basisprincipes van databescherming en cybersecurity openbaar. Nog erger: de ubo’s mogen niet weten wie hun gegevens hebben ingezien. Ubo’s hebben geen recht op databescherming en degene die inzien hebben dat recht wel.
Mogelijk dat de onverstandige adviezen van FATF over ubo en ubo-register nog tot verdere wijzigingen ten nadele van burgers zullen gaan leiden.

Uit het verslag blijkt dat FATF aandacht gaat besteden aan de ‘niet-financiële bedrijven en beroepen’ (‘DNFBP’s’), hoewel dat zeer veel ondernemingen en beroepsbeoefenaren uit het midden- en kleinbedrijf betreft, waarvan kan worden betwijfeld dat de bancaire concepten van FATF op hen kunnen worden toegepast. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat DNFBP’s bankregels moeten toepassen.

De schade die het gevolg is van de onverstandige concepten van FATF worden in het verslag eufemistisch als ‘Onbedoelde neveneffecten van FATF-aanbevelingen‘ aangeduid en die zullen worden ‘gemitigeerd’, aldus het verslag:

Doe het anders
De beste manier van mitigeren is om FATF af te schaffen en op Europees niveau eindelijk eens tot een onafhankelijke denktank te komen die de witwasbestrijdingsregels gaat toetsen en voorstellen gaat doen voor een nieuw systeem. Zo’n systeem begint aan de ‘voorkant’ met het beperken van misbruik. Pas aan het einde komt een misdaadbestrijdingsrol van private bedrijven, waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van bedrijven en waarbij systemen die voor banken zijn bedacht niet naar andere branches worden overgezet. Belangrijk: stoppen met de witwasbestrijdingstoneelstukjes.

Mijn oproep zal wel voor dovemansoren zijn…

 

[*] Een voorbeeld daarvan zijn de statutair bestuurders van not-for-profitorganisaties, lees onder meer dit.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Ubo-register en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s