AMLC kondigt de afschaffing van contant geld aan en de Visie op Betalen van DNB | Wwft, AVG

In mei bracht het Nederlandse Anti Money Laundering Centre (AMLC) een factsheet uit, waarin de afschaffing van contant geld feitelijk (maar niet formeel) wordt aangekondigd, nu contanten een ‘witwasdreiging’ zijn.

500 euro biljetten
Wellicht dat criminelen veel cash gebruiken, dat is dan een goede reden om grote coupures af te schaffen, zoals AMLC schrijft. Zij laten weten dat er geen 500 euro biljetten meer worden uitgegeven en dat het gebruik er van wordt ontmoedigd:

Antiwitwasregels
De geldende antiwitwasregels worden in de factsheet uitgelegd, waarbij wordt aangekondigd dat bedrijfsmatige contante betalingen zullen worden beperkt, als het kabinet zijn zin krijgt. De bedoeling is om een limiet van 3000 euro in te voeren (in Europa denkt men aan een drempel van 5000 euro). Overigens blijft het voor ondernemers belangrijk dat zij de contanten kunnen afstorten bij de bank, wat ook al problematisch is, lees dit artikel.

Contant betalen moet mogelijk blijven
Contante betaling is een voor burgers laagdrempelige betaalwijze met als voordeel dat niet overal persoonsgegevens hoeven te worden achtergelaten met alle risico’s van dien. In de detailhandel en in de horeca wordt nog veel met contant geld betaald en dat moet zo kunnen blijven, al wordt het de betrokken ondernemers (als ontvangers van contanten) steeds moeilijker gemaakt.

In de praktijk proberen banken ondernemers er toe te bewegen zo weinig mogelijk contant te doen, vanwege de criminaliteitsbestrijdingstaken van banken en omdat het verzorgen van contanten de banken veel geld kost.

Officieel mag contant betalen nog even blijven, lees daarover de nieuwe Visie op Betalen van de Nederlandsche Bank (DNB) van eind maart 2022 (aankondiging, visiedocument). Daar sluiten de betaaldienstverleners (onder meer banken) zich bij aan, zo valt te lezen in de nieuwsbrief van Betaalvereniging Nederland met onder meer het artikel ‘Met Convenant Contant Geld naar beschikbaar en bereikbaar contant geld voor langere termijn’ en het bericht ‘Betaalvereniging onderschrijft Visie op Betalen van DNB’.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s