Witwasrisico’s Verenigde Staten in artikel AMLC | Wwft, AML, CFT, FATCA

Het AMLC schreef een artikel over de witwasrisico’s van de Verenigde Staten, die volgens het artikel per staat verschillen, al beschikken veel staten – aldus AMLC – over ‘robuuste antiwitwaswetgeving’.

Het is lastig om te beoordelen of dit artikel (en gelijksoortige artikelen) juist is (zijn). Positief van het artikel is dat er naar veel bronnen wordt verwezen, zodat de lezer zelf onderzoek kan instellen.

In het artikel wordt melding gemaakt van de bekende antiwitwas- en anti-belastingontwijkingscampagnes van schimmige journalistenorganisaties als ICIJ, waarvan de vraag is hoe betrouwbaar hun rapporten zijn en wie hun financiers zijn. In het artikel staan tegenstrijdige mededelingen, enerzijds dat de VS een belastingparadijs is en anderzijds dat de VS wereldwijd leider in anti-corruptie zou zijn. Of dit alles meer is dan politieke marketing, is lastig te beoordelen.

FATCA
In de tekst over FATCA komt een onjuistheid voor: die Amerikaanse wet richt zich niet tot buitenlandse ‘Wwft-plichtige instellingen’, maar tot financiële instellingen volgens de Amerikaansrechtelijke definitie. De signalering dat FATCA eenzijdig is, klopt.

Tot slot
De algemene constatering dat de witwasrisico’s niet hetzelfde zijn voor de hele VS, is een nuttige. Veel praktische hulpmiddelen geeft het artikel verder niet.

 


Aanvulling 1 juni 2022
In de huidige versie van het bericht van AMLC is de passage over ‘Lobby advocaten collectieven‘ verwijderd en heb ik de titel van het bericht aangepast. Over de oude AMLC-tekst schreef ik het navolgende dat ik hierboven heb verwijderd:

Opvallend is dat volgens het artikel de American Bar Association actief zou zijn op het gebied van verhulling van vermogen (zie onder kopje ‘Lobby advocaten collectieven’), wat ik me niet goed kan voorstellen nu deze organisatie voor zover ik weet druk bezig is met witwasbestrijding. Ik zou eerder denken aan bepaalde law firms, waarover in de passage wordt gesproken. De suggestie wordt gewekt dat alle advocaten in de VS met de beschreven verhullingsdiensten bezig zijn, wat me eveneens merkwaardig lijkt. Dit soort passages dragen bij aan het ontstaan van een onjuist beeld over een complete beroepsgroep.

Kennelijk heeft men ingezien dat de tekst over de American Bar Association onjuist is, wat uit de site van ABA al af te leiden zou moeten zijn, zie onder meer de pagina over de AML CFT working group.

De tekst over FATCA en Wwft-plichtigen klopt nog steeds niet.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s