Stop de witwasbestrijdingsbureaucratie in de not-for-profit | Wwft

In de not-for-profit stijgt de ergernis over de witwasbestrijdingsbureaucratie waarmee men geconfronteerd wordt. Dat is uitgemond in de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen, die hier te vinden is. Ik beveel de petitie van harte bij mijn lezers aan.

De initiatiefnemers schrijven (witwasbestrijding gemarkeerd):

 

Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen

Vrijwilligers in besturen lijden onder onnodige overregulering. Denk aan registratie in het UBO-register, het verplicht aanpassen van statuten aan de WBTR of vragen van banken vanwege het ‘risico’ op witwassen of terrorismefinanciering. De overlast maakt het vrijwilligerswerk soms zelfs onmogelijk.

Petitie

Wij
vrijwilligers, vrijwillige besturen, goede doelen, actieve bewoners, fondsenbesturen

constateren

1. Dat de Rijksoverheid wet- en regelgeving invoert vanwege incidenten en dat alle 396.000 verenigingen en stichtingen daar onnodig onder lijden, of ze nu een jaarbegroting van 500 of 500.000 euro hebben.
2. Dat vrijwilligers in besturen én controlerende organisaties overuren draaien dankzij ineffectieve en inefficiënte regelzucht.
3. Dat voor velen de wet- en regelgeving te complex, te onduidelijk, te technisch en een ver-van-hun-bed show is.

en verzoeken

De Rijksoverheid:
1. Te beseffen dat vrijwilligers hun vrijwilligerswerk te goeder trouw in hun vrije tijd doen, vaak naast betaalde baan of zorgtaak.
2. Waar mogelijk kleine organisaties (alsnog) uit te zonderen van wet- en regelgeving.
3. Niet draagkrachtige organisaties niet voor de kosten op te laten draaien.
4. Bij alle (komende) wet- en regelgeving te kijken wat in redelijkheid van organisaties en hun vrijwilligers verwacht kan worden.

 

Lees over de petitie ook op vrijwilligerswerk.nl. Ook daar is veel ergernis over de witwasbestrijdingsbureaucratie:

Alle verenigingen, stichtingen en coöperaties moeten hun bestuursleden inschrijven in het UBO-register voor 27 maart, zodat de overheid weet wie de Uiteindelijk Belanghebbende is van jouw vrijwilligersorganisatie. Of je nu een budget van 500 euro of van 500.000 euro hebt, maakt helemaal niet uit.

Het is één van de vele regels die de afgelopen jaren over het vrijwilligerswerk is uitgestort. Denk ook (…) aan de Wwft, die ervoor zorgt dat banken zoveel moeilijke vragen stellen omdat een vrijwilligersorganisatie misschien wel geld wit wast of terrorisme financiert! Veel van deze wet- en regelgeving is moeilijk, technisch, super onduidelijk én, belangrijker, eigenlijk helemaal niet van toepassing op met name kleinere vrijwilligersorganisaties. Ze hebben er voornamelijk last van. Je bent er een hoop tijd én geld aan kwijt. En dat terwijl er toch al zoveel komt kijken bij het runnen van een vrijwilligersorganisatie. Daarom zijn we de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen gestart.

 

 


Aanvulling 15 maart 2022
Over de belasting van vrijwilligersorganisaties zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van MAX Meldpunt van 4 februari 2022, onder meer:

Vraag 6
Bent u bereid een overzicht te maken van de voornaamste nationale en Europese wet- en regelgeving waar verenigingen sinds vijf jaar mee te maken hebben en de komende tijd mee te maken zullen krijgen, zoals het UBO-register, de Wet Toezicht Beheer Rechtspersonen of btw-verplichting?

Vraag 7
Bent u bereid om aan de hand van dit overzicht met vrijwilligersorganisaties en met de Kamer in gesprek te gaan over de impact van deze wet- en regelgeving op het verenigingsleven?

Vraag 8
Bent u bereid om aan de hand van dit overzicht mogelijkheden te onderzoeken hoe regeldruk voor verenigingen kan worden verminderd en vrijwilligers kunnen worden ondersteund met bijvoorbeeld juridische en bestuurskundige hulp bij bestuurstaken of het doen van fondsaanvragen?

Het zou goed zijn als alle juridische onzin uit de witwasbestrijdingsregels gesloopt zou worden, zoals het registreren van statutair bestuurders als ‘ubo’ in het ubo-register. Verder is het hoog nodig dat DNB duidelijk maakt aan de banken dat geen disproportionele eisen aan not-for-profit organisaties mogen worden gesteld.

Aanvulling 31 mei 2022
Lees ook het artikel op fondsenwerving.nl, Sector schrijft nieuwe brandbrief aan minister Kaag over gevolgen anti-terreur en witwasmaatregelen, 20 april 2022. Lees de volledige brief aan de minister van Financiën.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Not-for-profit, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s