WODC onderzoekt FINEC en maakt update NRA terrorismefinanciering

Een van de onderwerpen die het WODC dit jaar gaat onderzoeken is financieel-economische criminaliteit, ‘FINEC’. Dit blijkt uit het onderzoeksprogramma 2022, dat het WODC bekend maakte.

Het onderzoeksonderwerp wordt als volgt samengevat:

Monitor FINEC (intern)
Financieel Economische Criminaliteit (FINEC) is een divers en breed criminaliteitsterrein dat grote schade veroorzaakt voor burgers, bedrijven en overheden, maar ook voor het milieu. Tot op heden ontbreekt een verdiepend beeld van de aard van financieel economische criminaliteit. De monitor FINEC wil die leemte vullen en richt zich op ernstige vormen van fraude en milieucriminaliteit en op de criminele geldstromen die met deze misdrijven gepaard gaan. De monitor genereert verdiepende kennis over de aard en ontwikkelingen van deze fenomenen. Het gaat daarbij onder andere om de modus operandi die door daders wordt toegepast, de faciliterende actoren die daarbij optreden, de achtergrond van daders en de illegale geldstromen. Tevens wordt gekeken welke parallellen er bestaan tussen verschillende domeinen en deelgebieden. De monitor FINEC is een samenwerkingsverband tussen het WODC en het Functioneel Parket van het OM.

Voorts wordt de op grond van de de witwasbestrijdingsregels verplichting nationale risk assessment terrorismefinanciering geupdate:

National Risk Assessment (NRA) terrorismefinanciering 2022 (intern)
Doel van deze NRA is het actualiseren van de eerder geïdentificeerde risico’s op terrorismefinanciering met de grootste potentiële impact en van de ‘weerbaarheid’ van het beleidsinstrumentarium gericht op de preventie en bestrijding van terrorismefinanciering in Nederland. Bij ‘weerbaarheid’ gaat het om de werking van het beleidsinstrumentarium, waarbij geldt: hoe hoger de weerbaarheid, hoe beter de risico’s worden tegengegaan. Beide worden vervolgens tegen elkaar afgezet, hetgeen uitmondt in een overzicht en duiding van de Resterende Potentiële Impact (RPI) van de grootste terrorismefinancieringsrisico’s.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s