Kenmerkend voor de witwasbestrijding (= privatisering van de misdaadbestrijding) dat alle betrokken (pseudo)overheidsinstituties hun nut proberen aan te tonen door een waterval van publicaties.
Aangezien alle Wwft-plichtigen, van het kleine notariskantoor tot en met een grote bank, zich aan dezelfde regels moeten houden (wat volstrekt belachelijk is), moeten zij allemaal van dezelfde informatie kennis nemen die de wereld in gestuurd wordt door internationale organisaties als FATF, OECD, OECD en Egmont Group, en door nationale clubs zoals DNB, AFM, BFT en vele anderen.
Informatiechaos
De organisaties – inclusief de Europese Commissie en de Nederlandse overheid – zijn zo arrogant dat zij het nog steeds niet nodig hebben gevonden om de informatie op een fatsoenlijke wijze op één plaats bij elkaar te brengen in een goede database, met toegangsmogelijkheden op verschillende deskundigheidsniveaus en geschikt voor verschillende soorten witwasplichtige ondernemers. Het is typisch een voorbeeld van een verkeerde opvatting van de overheidsrol.
Kleine en middelgrote ondernemers die mee moeten doen aan het grote criminaliteitsbestrijdingsspel van de grootmachten zijn al lang de weg kwijt.
Hierna geef ik een eerste inzicht in de informatie-waterval die door alle overheids(achtige)instituties worden geproduceerd.
Financial Action Task Force, ‘FATF’
Neem die ondemocratische wereldregering die bekend staat onder de naam Financial Action Task Force (FATF). Deze megalomane club heeft ons de afgelopen tijd weer een flinke bijdrage geleverd aan de waterval met de volgende generieke uitgaven:
- FATF Recommendations 2012 – amended October 2021
- Methodology 2013 – amended November 2020
- Procedures for the FATF Fourth Round of AML/CFT Mutual Evaluations – amended January 2021
- Consolidated Processes and Procedures for Mutual Evaluations and Follow-Up (Universal Procedures) – amended January 2021
Tussen de bedrijven door worden er nog diverse andere algemene publicaties de wereld in geworpen, zoals:
- The Application of Group-Wide Programmes by Non-Financial Business and Professions
- Updated Guidance for a Risk-Based Approach to Virtual Assets and Virtual Asset Service Providers
- Een uitleg dat surveillance de toekomst heeft mag niet ontbreken: Digital Transformation of AML/CFT
FATF is druk bezig met de aanpassing van de aanbevelingen op het gebied van uiteindelijk belanghebbenden (zie 1, 2), wat weer veel regelgevende ellende zal kunnen opleveren.
Egmont Group
Dit is de internationale organisatie van Financial Intelligence Units (FIU-Nederland is er lid van). Democratische controle op deze organisatie ontbreekt. Ook de Egmont Group produceert informatie, leidraden en handleidingen, zoals:
- 2019, Egmont Group Bulletin Professional Money Laundering Facilitators
- 2019, HoFIU Compendium – Enhancing Public-Public Cooperation
- 2019, Public Summary Counter Terrorist Financing Project Lone Actors and Small Cells
- 2019, Public Summary FIU Tools and Practices for Investigating Laundering of the Proceeds of Corruption
- 2019, Public Summary FIU Tools and Practices for Investigating Laundering of the Proceeds of Corruption (Spanish version)
- 2020, Public Bulletin Money Laundering of Serious Tax Crimes
- 2020, Trade Based Money Laundering – Trends and Developments (joint FATF/Egmont Group report)
- 2021, ECOFEL – COVID-19 Best Practices Public Summary
- 2021, ECOFEL – Financial Investigations into Wildlife Crime
- 2021-Financial.Analysis.Cases_.2014-2020.pdf
- Financial Analysis Cases 2014-2020
OECD
OECD oefent wereldwijd invloed uit en is evenmin een democratische organisatie. Onder meer is men verantwoordelijk voor de model-belastingverdragen en houdt men de VS het hand boven het hoofd met de mensenrechten schendende Citizenship-Based Taxation en FATCA. OECD houdt zich met een veelheid aan thema’s bezig:
In de rubriek anti-corruptie en integriteit zijn de OECD-publicaties over witwassen, terrorismefinanciering en andere boevenpraktijken te vinden. Deze organisatie heeft flinke pretenties. Recent werden de ‘Public Integrity Indicators’ gepubliceerd die worden beschreven als:
The OECD Public Integrity Indicators establish a new benchmark for government resilience to corruption risks and for strengthening public integrity. Based on primary data sources and validated by countries, the Indicators help bolster global efforts against corruption by providing actionable data. The portal currently features data on the quality of public integrity and anti-corruption strategies.
In december 2021 werden nieuwe anti-omkoop aanbevelingen bekend gemaakt, lees dit.
Overig
IMF
Heeft een AML/CFT pagina, allerlei policy papers, reference materials, met onder meer verwijzingen naar FATF, VN, EU, Egmont Group en diverse andere clubs.
Wereldbank
Publiceerde Preventing Money Laundering and Terrorist Financing : A Practical Guide for Bank Supervisors, waaraan onder meer werd mee gewerkt door compliance adviseur en voormalig DNB-medewerkster Maud Bökkerink.
MONEYVAL (Council of Europe (COE))
COE kent Committee of Experts on the Evaluation of Anti-Money Laundering Measures and the Financing of Terrorism (MONEYVAL). Ook bij MONEYVAL is er een AML/CFT pagina, die naar FATF en Europese bronnen (zo te zien verouderd) verwijst.
Europa
De EU zal ons binnenkort volstorten met informatie, als de besluitvorming inzake de nieuwe regels (zie persbericht) is afgerond. Binnen de EU houden diverse instanties zich met de geprivatiseerde misdaadbestrijding bezig.
Onder meer is bankentoezichthouder EBA er mee bezig, zie de themapagina. Recent publiceerde EBA:
- Factsheet on AML/CFT supervisory colleges 16/12/2021
- The EBA approach to monitoring the functioning of AML/CFT colleges 16/12/2021
Aanvulling 20 november 2022
Vindplaats Wereldbank handleiding toegevoegd.
Heeft het nieuwe elan van het (nieuwe) kabinet geen beterschap beloofd. De overheid zou weer meer gaan luisteren naar de samenleving. Gaat dat ook gelden voor de wwft? Of vallen (kleine) bedrijven buiten de vernieuwingsdrang die met zo veel tamtam wereldkundig wordt gemaakt?