Belgisch register met bankgegevens is volgens Belgische advocaten privacy- en cybersecurity-ramp

Het Europees voorgeschreven systeem inzake verschaffing van bankgegevens aan de overheid heet in Nederland ‘Verwijzingsportaal Bankgegevens‘. In België wordt dit het ‘vermogensregister’ genoemd.

Op de site van het Belgische medium Knack verscheen het artikel Vermogensregister geruisloos ingevoerd: ‘We kunnen deze aanfluiting van ons recht op privacy niet zomaar laten passeren’ (betaalmuur). Daarin wordt beschreven dat twee Belgische advocaten, Charlotte Lardenoit en Nele Somer, een procedure aanhangig hebben gemaakt tegen dat vermogensregister. Volgens hen is de toegang tot het register en de rechtsbescherming van burgers niet goed geregeld. Over de ruime toegang tot het register staat in het artikel:

Er zijn best veel mensen die toegang kunnen krijgen tot het register. Behalve de belastingcontroleurs maken bijvoorbeeld ook notarissen regelmatig gebruik van het register bij de aangifte van nalatenschappen. Ook politiediensten, het parket en onderzoeksrechters kunnen onder bepaalde voorwaarden gegevens uit het register raadplegen. “Niemand wil dat de buren weten hoeveel geld er op de rekening staat”, meent Nele Somers. “Het volstaat dat er een datalek is of een ambtenaar onzorgvuldig omspringt met de gegevens en uw bankzaken liggen op straat.” Het risico is reëel en staat niet in verhouding tot de voordelen voor de fiscus, vinden de advocaten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s