Bart Jacobs en Jaap-Henk Hoepman over de Europese plannen digitale identiteit | IRMA

Voor iBestuur schreven Bart Jacobs en Roelof Meijer het artikel Digitale identiteit als Nederlandse troefkaart in Europa, waarin de IRMA app wordt aangeprezen. IRMA is een mooi privaat initiatief waar de grote Amerikaanse internetbedrijven helemaal buiten staan. Jaap-Henk Hoepman schreef The European Digital Identity framework, Why a new regulation?

Overigens is wel van belang dat burgers meerdere authenticatie / identificatie-mogelijkheden hebben (zonder dat Big Tech er bij betrokken is) en dat ze goed worden geïnformeerd over de maatregelen die ze kunnen nemen om risico’s te verminderen. Want alle eieren in één mandje is ook een cybersecurity risico.

 

 

Aandachtspunt is dat Europa op het gebied van persoonsgegevens geen goede track record heeft. Het systeem van witwasbestrijding dat is opgetuigd en dat binnenkort verder zal wijzigen, is op het gebied van databescherming een complete ramp, onder meer doordat witwasbestrijdingsplichtigen zoals banken een excessieve hoeveelheid persoonsgegevens en andere vertrouwelijke gegevens moeten verzamelen, met alle veiligheids- en privacy-risico’s van dien. Daarover schrijf ik in het kader van het thema fraude- en witwasbestrijding.

 

Meer informatie:

Europese Commissie:

Andere bronnen:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s