Europees witwastoezicht in tijden van de-risking | Wwft

Op dit moment worden de geesten rijp gemaakt voor Europees toezicht op financiële instellingen inzake de naleving van de witwasbestrijdingsregels. Het is de vraag of Europeanisering er voor gaat zorgen dat de kwaliteit van de witwasbestrijding door banken beter wordt. Lees over de geplande Europeanisering van het witwastoezicht:

De-risking
Op dit moment wordt ook de schaduwzijde van de witwasbestrijding door banken zichtbaar, door middel van het ‘de-risken’. Dat betekent dat banken van grote groepen klanten afscheid nemen, zoals de Nederlanders die buiten de EU wonen, klanten met een relatie met oost-Europa, enzovoorts (lees de berichten op dit blog over de-risking en compliance-uitsluiting).

Schade voor de burger door Wwft-onderzoek
Een aantal keren ben ik tegen gekomen dat KYC-medewerkers vragen stelden aan MKB-klanten en consumenten, waaruit viel af te leiden dat basale kennis van ondernemingsrecht en boekhouden ontbreekt. Onthutsend is dat een bank aan een Nederlandse consument met een betaalrekening en twee spaarrekeningen de vraag stelde

Welke geldstromen verwacht u dat komend jaar via uw rekeningen lopen? Geef een specifieke indicatie van deze bedragen en leg per rekeningnummer uit waarvoor ze bedoeld zijn.

Nog erger is dat sommige banken lichtvaardig bestuurders en entiteiten op hun interne zwarte lijst (‘IVR’) zetten.
De burgers en ondernemers die met vreemde vragen en zwarte lijsten geconfronteerd worden, kunnen niet anders dan deskundige hulp inschakelen, met alle kosten van dien. Dat de regelgeving er toe leidt dat nette burgers onnodige kosten moeten maken is, is zeer ongewenst.

Ik vrees dat Europees toezicht de kwaliteit van de witwasbestrijding door banken niet zullen verhogen, nu Europese toezichthouders nog verder van de werkvloer en de gewone burger zullen afstaan.

 

PS Ja ik heb het boek van Gabriel García Márquez gelezen.


Aanvulling 19 november 2019
In The Guardian verscheen op 11 november het artikel van Kalyeena Makortoff, Banking tech could lead to discrimination, says ex-regulator. Financiële discriminatie zal gewoon gaan worden.

Aanvulling 6 januari 2020
Lees over de kwalijke neveneffecten van de-risking ook de pagina Financial Exclusion op de site voor not-for-profitorganisaties fatfplatform.org. Zij schrijven onder meer:

And non profit organisations (NPOs) have been among those who have borne the brunt of this de-risking drive by banks. The creation and implementation of anti-money laundering and counter-terror financing legislation has impacted not only financial access by NPOs, leading to constrained civil society space, but also financial inclusion goals, with many of the world’s marginalised now not able to access banking facilities.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Not-for-profit en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s