Slimme auto in het europarlement

De slimme auto die alle gegevens van de bestuurder en inzittenden over de wereld verspreidt, is in aantocht.

In het europarlement wordt die slimme auto behandeld onder het kopje verkeersveiligheid. Lees bijvoorbeeld het bericht Workshop on “Type-approval requirements for motor vehicles as regards their general safety and protection of vehicle occupants and vulnerable road users” bij de Europese denktank, European Parliament Think Tank. Het betreft een verslag van een workshop, die volgens de introductie van de denktank gaat over verkeersveiligheid.

Als je doorklikt naar het pdf bestand, is te zien dat databescherming een belangrijk knelpunt is. Het eerste panel van de workshop had als onderwerp “Event data recorder (EDR) and advanced drowsiness monitoring: functioning and privacy issues“. Het tweede panel ging over “Functioning and maturity of such technologies as intelligent speed assistance (ISA), lane keeping assist system (LKAS) and autonomous emergency braking (AEB)“.

Op pagina 10 en verder is te lezen wat de heer Wiewiórowski, Assistant Supervisor verbonden aan de European Data Protection Supervisor (EDPS) er van vond. Naar zijn oordeel zijn er grote risico’s aan het ‘delen’ van auto data (die grote hoeveelheden persoonsgegevens kunnen omvatten) verbonden.

Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren en hoop dat de Europese regelgevers voldoende voorzichtig zijn.

 

Alle berichten op dit blog over de slimme auto zijn hier te vinden.


Aanvulling 3 december 2019
De Onderzoeksraad publiceerde op 28 november jl. een rapport over ‘Advanced Driver Assistance Systems’, die vaak onvolwassen zijn. Lees ook het artikel van de de NOS.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s