Lobby voor bancaire pseudo-overheid TMNL gaat verder | Wwft, NVB

De lobby voor de bancaire pseudo-overheid, Transactiemonitoring Nederland (TMNL), gaat gewoon door. Dat blijkt uit het bericht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op hun site heeft gepubliceerd. Daarmee gaat de NVB in tegen het oordeel van de Afdeling advisering van de Raad van State, waar ik eerder over schreef.

Wat de NVB schrijft gaat niet werken:

Het stelt ons teleur dat de Raad van State adviseert van gezamenlijke transactiemonitoring af te zien. De Raad van State stelt in haar advies de vraag of gegevensdeling met TMNL op deze schaal noodzakelijk is. Wij hebben begrip voor de zorgen die de Raad heeft over de inbreuk op het recht op privacy. Banken realiseren zich dat het delen van gegevens grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarom gelden voor TMNL de allerhoogste privacy- en beveiligingsstandaarden. Transactiegegevens worden gepseudonimiseerd gedeeld met TMNL. Onderliggende privacygevoelige gegevens zijn daarmee niet inzichtelijk voor TMNL en de gegevens worden niet gedeeld tussen banken onderling – het zijn patronen waar TMNL zich op richt, met als doel de kans vergroten op het blootleggen van mogelijke criminele activiteiten.

De door NVB genoemde maatregelen zijn onvoldoende en een dergelijke financiële surveillance is ongewenst. Verder toont de vermeende noodzaak van deze samenwerking aan dat de concepten achter de witwasbestrijding, zoals bedacht door de niet-democratische internationale organisatie FATF, jammerlijk mislukt zijn.

Het is n.m.m. in strijd met rechtsstatelijke principes dat banken en betaalinstellingen dit samen gaan doen. Als dit politiek gewenst wordt, zal het betalingsverkeer door de overheid moeten worden overgenomen en zal er een robuust systeem van checks & balances moeten worden gecreëerd. Ik denk dat dit op dit moment noch de digitale techniek, noch de volwassenheid van de overheidsgovernance zodanig is dat een volwassen systeem van financiële surveillance gerealiseerd kan worden.

 

 

 


Aanvulling 11 juli 2022
Op 8 juli jl. verscheen op Follow the Money het artikel ‘Anti-witwasbeleid kost miljarden en levert weinig op‘ van Henk Willem Smits en Hugo Rasch, waarin onder meer wordt gerefereerd aan het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State. De auteurs waren zo vriendelijk mij te interviewen en onder meer dit te citeren:

‘TMNL zal een soort pseudo-overheid worden zonder passende bescherming van burgers en bedrijven’

Ellen Timmer van Pellicaan Advocaten valt Fisser bij. Ze zegt dat pseudonimiseren niet betekent dat de werkelijke gegevens niet toegankelijk zijn. ‘De overheid kan altijd aan de echte gegevens komen, via de ruime bevoegdheden in de Wwft en andere wetten. Het doel van TMNL is juist om aan de deelnemers zinvolle informatie te verschaffen waarmee zij ongebruikelijke transacties kunnen melden. TMNL zal een soort pseudo-overheid worden zonder passende bescherming van burgers en bedrijven.’

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s