Criminele amateursport | Wwft

In een bijlage bij een kamerbrief gaat de de minister voor Langdurige Zorg en Sport in op criminele inmenging in de amateursport, hoewel “de ernst van de problematiek zich lastig liet duiden“, aldus de minister. Hier zullen de banken wel van op tilt slaan en onmiddellijk aan alle sportverenigingen een vragenbrief sturen.

In de brief staat het volgende:

Criminele inmenging amateursport
Op 5 februari 2021 heeft u van mijn voorganger en van de minister van JenV een beleidsreactie ontvangen naar aanleiding van een nationaal onderzoek naar criminele inmenging in de amateursport [8]. Het onderzoek liet zien dat de amateursport niet gevrijwaard is van (signalen) van criminele inmenging. Hoewel de ernst van de problematiek zich lastig liet duiden, wel kwam naar voren dat er binnen de sportverenigingen om diverse redenen weinig tot geen aandacht is voor het thema. Ook werd helder dat verenigingsbestuurders niet altijd weten wat onder het begrip criminele inmenging moet worden verstaan of dat de thematiek lastig te herkennen is.

Daarom zetten partijen als NOC*NSF/CVSN, VSG en RIEC’s, gemeenten en sportbonden zich in om belanghebbenden zoals verenigingsbestuurders hierover te informeren en bestaande instrumenten onder de aandacht te brengen. Waar gevraagd gaat de VSG het gesprek aan over hoe criminele inmenging kan worden voorkomen en bestreden. Naast de hierboven genoemde nationale verkenning zijn er in de afgelopen jaren op lokaal en regionaal niveau verschillende onderzoeken uitgevoerd naar criminele inmenging in de amateursport, die ook interessante aandachtspunten en aanbevelingen hebben opgeleverd. De Minister van Justitie en Veiligheid en ik hebben het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en het Mulier Instituut daarom gevraagd de onderzoeksresultaten van verschillende studies te analyseren en een vertaalslag te maken naar de praktijk. Dit onderzoek loopt momenteel en zal eind van dit jaar worden afgerond. Het onderzoek draagt bij aan de mogelijkheid om sportverenigingen weerbaarder te maken en ze te ondersteunen bij het creëren van een veilige sportomgeving zonder criminele inmenging. De toezegging om u te informeren over de voorgestelde maatregelen naar aanleiding van het rapport beschouw ik hiermee als afgedaan.

[8] Kamerstuk 30 234, nr. 261

Nu maar hopen dat men met een realistische aanpak komt.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s