De Tweede Kamer heeft zich onvoldoende verdiept in het AML Package en komt niet op voor de belangen van de burger. Wie wel?

Op 27 juni jl. heeft de minister van Financiën vragen uit de Tweede Kamer beantwoord over het AML Package. Het is opmerkelijk dat allerlei aspecten van het Europese pakket niet aan de orde komen en dat de minister beweert dat de wijzigingen niet ingrijpend zouden zijn en er ook verlichting zou zijn (allemaal onjuist!). Het lijkt er op of de Tweede Kamer zich alleen met de bestaande regelgeving heeft bezig gehouden, die ook al niet goed functioneert.

Ongezonde nieuwsgierigheid en bemoeizucht
Waarom is er niet gevraagd wat de reden is dat volgens het Commissievoorstel voor AMLR alle Wwft-plichtigen (dus ook makelaars en boekhouders), zonder enige voorafgaande toetsing van de Autoriteit Persoonsgegevens, de navolgende persoonsgegevens mogen verwerken (artikel 55 AMLR):

bijzondere categorieën van persoonsgegevens als bedoeld in artikel 9, lid 1, van Verordening (EU) 2016/679 en persoonsgegevens in verband met strafrechtelijke veroordelingen en strafbare feiten als bedoeld in artikel 10 van die verordening

Dit betreft:

persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, of het lidmaatschap van een vakbond blijken, en verwerking van genetische gegevens, biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon, of gegevens over gezondheid, of gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid

Wat gaat de bank met zulke gegevens doen? Wat gaan andere witwasbestrijdingsplichtigen met dat soort informatie doen? Wat zeggen die gegevens over de vraag of iemand een crimineel is? En wat is de reden dat alle Wwft-plichtigen het navolgende inzake hun cliënt moeten registreren (artikel 18 AMLR):

werk, beroep of arbeidssituatie

Wat zegt dat? Gaan de boekhouder en de bank dan uit het beroep iets afleiden?
Waarom moeten alle Wwft-plichtigen de navolgende in bijlage I bij AMLR genoemde persoonsgegevens verzamelen, relevante tekst gemarkeerd:

Cliëntgebonden risicovariabelen:
i) de bedrijfs- of beroepsactiviteit van de cliënt en van de uiteindelijk begunstigde van de cliënt;
ii) de reputatie van de cliënt en van de uiteindelijk begunstigde van de cliënt;
iii) de aard en het gedrag van de cliënt en van de uiteindelijk begunstigde van de cliënt;
(…)
vi) de rechtsgebieden waarmee de cliënt en de uiteindelijk begunstigde van de cliënt relevante persoonlijke banden hebben.

Deze verplichtingen gaan tot zeer ongezonde praktijken leiden, met name bij grote ondernemingen (zoals banken) die de witwasbestrijdingsregels moeten toepassen. Voorts zullen de grote datahandelaren er garen bij spinnen, verwacht mag worden dat de Amerikaanse advertentiegiganten hun diensten aan de witwasbestrijdingsplichtigen zullen gaan aanbieden, met analyses van ‘aard en gedrag’ van klant en ubo, gebaseerd op hun illegale datagraaipraktijken.

Activiteitencontrole
In het Commissievoorstel krijgen witwasbestrijdingsplichtigen er een bizarre verplichting bij met betrekking tot rechtspersonen en dergelijke (artikel 18):

De meldingsplichtige entiteiten verifiëren aan de hand van boekhoudbescheiden voor het laatste boekjaar of andere relevante informatie ook of de juridische entiteit activiteiten ontplooit

In het kader van al het dubbele werk krijgen de witwasbestrijdingsplichtigen dit er ook nog bij.

Buitensporig
Zo is er nog veel meer aan de hand met het AML Package. Het Commissievoorstel inzake het AML Package bevat irreële en disproportionele verplichtingen die buitensporig en maatschappelijk onbetamelijk zijn. Maar de nationale en de Europese politiek hoor je er niet over.

Wie komt er op voor de belangen van de burger?

 

Meer informatie:

 

Mijn algemene pagina over het AML Package staat hier. Artikelen op dit blog kunnen worden gevonden via de AML Package tag.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Tweede Kamer heeft zich onvoldoende verdiept in het AML Package en komt niet op voor de belangen van de burger. Wie wel?

  1. r grootveld zegt:

    ….of de juridische entiteit activiteiten ontplooit

    Wat wordt hier in hemelsnaam bedoeld. Is het mogelijk om als “entiteit’ geen enkele activiteit te ontplooien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s