Witwasbestrijdingskosten banken rijzen de pan uit en hetzelfde is voor andere Wwft-plichtigen te verwachten | AML package, AMLR, AMLA,Wwft

De witwasbestrijdingskosten van banken rijzen de pan uit, zo blijkt uit een bericht op iBestuur over de bankensectordoorlichting van KPMG:

De kosten die gepaard gaan met de strijd tegen witwassen stijgen relatief gezien echter het hardst. Van banken wordt anno 2022 verwacht dat ze hun poortwachtersrol zeer serieus nemen. De onderzoekers van KPMG hebben berekend dat 15% van het totale bankenpersoneel inmiddels actief is betrokken bij fraudebestrijding. Deze opschaling en de daarmee gepaarde investeringen in technologie kost de banken veel geld.

Europese plannen zullen tot nog meer kosten leiden
Zorgelijk is dat die kosten nog verder zullen toenemen door de Europese plannen op het gebied van witwasbestrijding (het zgn. AML package). De Europese plannen gelden voor banken, die er naast ECB een extra Europese toezichthouder, de Europese Authority for Countering Money Laundering and Financing of Terrorism (‘AMLA’), bij krijgen, met rechtstreekse bevoegdheden voor systeembanken, die DNB en de banken met ‘uitvragen’ zal bestoken om daar het beleid op te baseren.

Top-down systeem waarin kwaliteit niet is geborgd
Niet alleen banken zullen met AMLA te maken krijgen. Zorgwekkend is dat deze autoriteit bevoegdheden krijgt inzake alle witwasbestrijdingsplichtigen, ook als zij tot het midden- en kleinbedrijf behoren (zoals boekhouders en belastingadviseurs).

Opvallend is dat gereguleerde beroepsgroepen, zoals accountants en notarissen, geen invloed kunnen uitoefenen op de activiteiten van AMLA, bijvoorbeeld door kritiek uit te oefenen op de kwaliteit van richtlijnen / opinies en de kosten die het gevolg zijn van de standpunten van AMLA. Alleen via informele weg (‘met de pet in de hand’) of via deelname aan een consultatie, als AMLA bereid is om die te houden, kan invloed op de AMLA-directieven worden uitgeoefend. Door middel van het AML package wordt door Europa een autoritair top-down systeem gecreëerd. Te vrezen valt dat de kwaliteit van wat daar uitkomt even matig is als de kwaliteit van de ‘Supranational Risk Assessment‘ door de Europese Commissie (eerder bekeek ik het onderdeel over de not-for-profit dat zwaar onder de maat was).

 

Informatie over het AML package (Engelstalig):

  • Inleidend Europese Commissie: persbericht ‘Beating financial crime’; Q&A.
  • Pagina Europese Commissie over de voorstellen.
  • Draft AMLAR: Proposal for a Regulation establishing the European Authority for Countering Money Laundering and Financing of Terrorism
  • Draft AMLR: Proposal for a Regulation on the prevention of the use of the financial system for the purposes of money laundering or terrorist financing (Anti-Money Laundering Regulation)
  • Draft AMLD6: Proposal for a Directive on the mechanism for the prevention of the use of the financial system for the purposes of money laundering or terrorist financing and repealing Directive (EU)2015/849
  • Draft revision of the TF regulation: Proposal for a Regulation on information accompanying transfers of funds and certain crypto-assets (recast)

 


Aanvulling 11 augustus 2022
Lees ook: ABN Amro ziet kosten witwasonderzoek opnieuw oplopen, Rutger Betlem, FD 10 augustus 2022,

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s