Voorstel Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders buiten de Europese Unie

De afgelopen jaren zijn Nederlanders buiten de EU in de problemen geraakt door opzegging door Nederlandse banken van hun bankrekening. Dit heeft onder meer bejaarde Nederlanders getroffen. Vandaag heeft lid van de Tweede Kamer Sneller een wetsvoorstel ingediend om er voor te zorgen dat Nederlanders die buiten de EU wonen een basisbankrekening kunnen aanhouden.

Er wordt voorgesteld de Wet op het financieel toezicht aan te passen:

De bank mag de rekening opzeggen als de in het land van verblijf van de Nederlander geldende regels voor het aanbieden “niet langer verenigbaar zijn met het Nederlandse recht“:

De indiener leidt zijn voorstel in de memorie van toelichting als volgt in:

Dit wetsvoorstel beoogt het hebben van een basisbetaalrekening voor alle Nederlanders mogelijk te maken, ongeacht of zij woonachtig zijn in de Europese Unie of daarbuiten. In de huidige samenleving is het hebben van een basisbankrekening een voorwaarde om mee te kunnen doen aan de samenleving. De afgelopen jaren werden door Nederlandse banken de betaalrekeningen van Nederlanders woonachtig buiten de Europese Unie steeds vaker eenzijdig opgezegd, met nadelige en soms gevaarlijke gevolgen voor deze mensen. Met dit wetsvoorstel wordt een wettelijke recht gecreëerd voor Nederlanders buiten de Europese Unie om een basisbetaalrekening bij een Nederlandse bank aan te vragen en aan te houden.

Lees voor de overige toelichting de memorie van toelichting, die in paragraaf 2.5 uitgebreid in gaat op de opzegging door banken van rekeningen van Nederlanders buiten de EU en de consequenties daarvan; van de ongunstige Kifid-uitspraken wordt melding gemaakt.

Het is een goede zaak dat dit wetsvoorstel wordt ingediend. Het is te hopen dat een wetsvoorstel dat het recht van niet-consumenten op een betaalrekening regelt snel volgt.

 

Meer informatie:

Wetsvoorstel
De officiële naam van het voorstel: Voorstel van wet van het lid Sneller tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het opnemen van het recht op een basisbetaalrekening voor Nederlanders woonachtig buiten de EU (Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders buiten de Europese Unie)

 

Tweede Kamer
In 2020 beantwoordde de minister van Financiën kamervragen:
Antwoord minister van Financiën op vragen over het door banken weigeren van Nederlanders die niet in de EU wonen

 

Nederlanders buiten Nederland op dit blog
Op dit blog schreef ik al over dit onderwerp:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s