Banken sturen hele groepen klanten weg – bijvoorbeeld Nederlanders buiten Europa | verbetering rechtsbescherming gewenst

Eerder schreef ik over Nederlanders die buiten Europa wonen en door hun bank worden weggestuurd. Naar aanleiding van eerdere artikelen ben ik door een aantal van hen benaderd, onder meer teleurgestelde bejaarden uit de Filipijnen en Japan die niet begrepen waarom hun geboorteland hen zo in de steek liet. Het wegsturen van groepen klanten wordt ook wel de-risken genoemd.

Het onderwerp was opnieuw reden voor vragen van leden van de Tweede Kamer, die op 15 juni door de Minister van Financiën werden beantwoord. Uit die beantwoording blijkt dat de Minister geen interesse heeft voor deze Nederlanders en zich verschuilt achter de witwasbestrijdingsregels en het risicobeleid van banken, lees de bekende mantra’s, zoals:

Banken bepalen zelf hun ondernemingsstrategie en het door hen gewenste risicoprofiel. 

Er wordt aan voorbij gegaan dat het voor Nederlanders buiten de EU belangrijk kan zijn een Nederlandse bankrekening te behouden, bijvoorbeeld omdat betrokkene tijdelijk in het buitenland verblijft of omdat betrokkene inkomsten uit Nederland heeft, zoals pensioen.

De Minister zegt dat een rekeninghouder bepaalde rechten heeft:

De bank moet bij opzegging van bankrekeningen voldoen aan de wet- en regelgeving en de jurisprudentie die op dit gebied bestaat. Dit houdt onder andere in dat de bank een belangenafweging moet maken die volgt uit het samenkomen van de belangen van de bank tot opzegging en de gerechtvaardigde belangen van de klant bij voortzetting van de dienstverlening. Ook staat in artikel 2 lid 1 van de algemene bankvoorwaarden (ABV) dat de bank bij opzegging van een rekening een zorgplicht heeft en deze jegens de klant in acht dient te nemen. Deze zorgplicht wordt in de jurisprudentie gespecificeerd.

Het is leuk dat de Minister aangeeft dat iedere bank moet voldoen aan de regels en aan de rechtspraak, maar de Minister verzuimt vermelden dat het voor een Nederlander buiten de EU niet makkelijk is om een zaak aan de Nederlandse rechter voor te leggen.

Rechtsbescherming niet adequaat
Bovendien, en dat is een algemeen probleem, ontbreekt een adequate rechtsbescherming voor burgers (zowel consumenten als ondernemers en organisaties) tegen het optreden van banken.

Het is hoog tijd voor een laagdrempelige onafhankelijke overheidsvoorziening, wat mij betreft een kruising tussen de Nationale Ombudsman en de kantonrechter, aan wie geschillen kunnen worden voorgelegd over opzegging van de bankrekening, de wijze waarop de bank het cliëntenonderzoek Wwft uitvoert, het plaatsen op de zwarte lijsten van de banken (IVR/EVR) en alle andere thema’s die bank en klant verdeeld houden. De rol van de bank in het financiële stelsel is daar belangrijk genoeg voor.

NB Degenen die benadeeld worden omdat de bankrekening zonder goede reden wordt opgezegd, kunnen overwegen mee te doen aan de consultatie door de Europese Centrale Bank, waar ik eerder over schreef.

Meer op dit blog over de-risken, witwasbestrijding door banken en financiële mensenrechten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s