Banken willen gelijk speelveld met BigTech | AVG

De jacht op persoonsgegevens heeft in een deel van de software industrie al geleid tot oligopolies (zoals bij operating systemen en smartphones).
In de financiële sector is eveneens een wedstrijd gaande, zo kan onder meer uit een position paper (opinie) van de Duitse vereniging van banken (Bankenverband) worden afgeleid. Onder meer schrijft de organisatie dat financiële instellingen op grond van PSD2 betalingsgegevens moeten openstellen voor derde partijen, waar Amerikaanse techbedrijven de vruchten van plukken [*]:

Het huidige kader creëert echter asymmetrieën waarbij sommige bedrijven – voornamelijk de gevestigde niet-Europese techconcerns – als poortwachters voor de gegevens fungeren, terwijl banken eenzijdig toegang moeten verlenen tot hun klantengegevens. Er is een gebrek aan wederkerigheid, wat een negatief effect heeft op de digitale soevereiniteit van Europa.

 

Het Bankenverband dringt er in de opinie op aan dat een sectoroverschrijdend kader voor gegevensuitwisseling (B2B) voor persoonlijke en niet-persoonlijke gegevens tot stand wordt gebracht. De belemmeringen voor samenwerking bij de uitwisseling van gegevens moeten worden weg genomen, aldus de organisatie. Dat betekent ook dat de Europese data-economie dient te worden bevorderd door middel van Europese bedrijfstak overschrijdende data-ecosystemen, waarvan Gaia-X een voorbeeld is.

Lastig is dat er al zoveel persoonsgegevens rondzwerven op het internet en bij allerlei in data handelende partijen (zoals advertentiebedrijven, kredietbeoordelingsbedrijven, handelaren in witwasbestrijdingsgegevens).  Hoewel er grootschalig in strijd met de AVG wordt gehandeld, wordt er nauwelijks tegen opgetreden.

Versterking van de Europese IT-sector is toe te juichen. De vraag is of het niet beter is om eerst de bescherming van Europese gegevens op orde te brengen en pas daarna een datadelingssysteem te creëren.

 

In de opinie opgenomen plaatje:

 

[*] De Nederlandse versie is een machinevertaling. Het Duitse origineel:

Der derzeitige Rahmen schafft jedoch Asymmetrien, bei denen einige Unternehmen – überwiegend die etablierten nicht-europäischen Technologiekonzerne – als Daten-Gatekeeper agieren, während Banken den Zugriff zu ihren Kundendaten einseitig ermöglichen müssen. Es fehlt die Wechselseitigkeit, was sich negativ auf die digitale Souveränität Europas auswirkt.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s